Yerli yersiz cümleler biriktirdim
2018 13. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2018 18:10
Yerli Yersiz Cümleler'den nasıl bahsedebilirim derken yine imdadıma yazarımız Nazan Bekiroğlu yetişiyor: "Elimde hiçbir kapıya uymaz anahtarlar, şimdi size aşka, hayata ve ölüme dair yerli yersiz cümleler söyleyeceğim." Ötelere buyuran lirik bir dili var Nazan Bekiroğlu'nun. 20 yılı aşkın yazarlık serüveninde kenara not ettiği cümleleri bizimle paylaşıyor ve okuyucularını gizemli bir yolculuğa çıkarıyor. Neden mi yazı sorusuna şu muazzam yanıtı alıyoruz: "Kan damara, nabız bileğe, ruh bedene, fikir zihne, his kalbe, ben geceye; demek istediğim şu ki içim içime sığmadığında. Yazı. Kalbin infilâkı var. Çıldırmamak için tahliye!" Yaralarımızdan tanınıyoruz biz. Nazan hoca tekrar hatırlatıyor bunu bizlere. "Şeyhimiz Galip bizden şanslıydı." diyor hoca. "Ateş denizinde mumdan gemiler yüzdürürken hangi tarafın zararlı çıkacağını baştan biliyordu. Oysa biz, cam ırmağında taş gemi yüzdürürken sadece ırmağın değil geminin de incindiğiyle şaşkın kaldık." Kitap bir kurgu, hikaye ve olay üzerine oturtulmadığı için ağır ilerliyor. Tadına vara vara okuyorsunuz. Aşkın hallerini bize derin bir biçimde aktaran Nakkaş, Adem ile Havva'dan, Yusuf ile Züleyha'dan, Leyla ile Mecnun'dan çok güzel örnekler sunuyor. "Zannımca aşklar eğer gerçekten başlayacaksa bir ismin bilgisiyle başlar." diyor hoca. İsimle adı konulan aşk, ismi unutma çabasıyla yok oluyor ne yazık ki. Sevgi hiç biter mi? Suya bir kez kanmış olmak, bir kez daha susamamak anlamına gelmiyor ki zaten "Kalbin mucizesi, tekrarlanmaz zannedileni bir kez daha tecrübe edebilmesi." Haksızlığa karşı sessiz kalmamak da aşk kadar önemli: "Göster bana zalimlerin de çöküp gittiğini. Çok mu zaman alacak? Bir mağarada 309 yıl uyuyup uyanmaya razıyım." Sabır zaten mücadelenin en güzel şekli değil miydi? Hayata ve ölüme dair yerli yersiz cümleler söyleyen Nazan Bekiroğlu, aşk, delilik, iyilik, kötülük, şehir, tarih ve birçok konuda okurlarını derinden etkiliyor. Kitabı okumanızı tavsiye ederim. Eğer Nazan Bekiroğlu'nun diğer kitaplarını özümseyip buna geçerseniz, daha keyifli bir yolculuk olur. Rehberin yardımcısı olursunuz. Kim bilir binlercesinin arasından belki aynı yerli yersiz cümlelerin altını çizeriz. Yaşanmışlıklar var sonuçta. "Dünya dedikleri gölgelikte," ben de bu kadarmışım, "benden bu kadar"mışım.
Yerli Yersiz CümlelerNazan Bekiroğlu · Timaş Yayınları · 20171,650 okunma
çok güzel anlatmışsınız kaleminiz dert görmesin.
Yusuf Salih Kahyaoğlu
Teşekkürler😊✋