Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

144 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
''Delilik en büyük özgürlüktür.'' (Alein Kentigerna) Hazır, başlayalım. Delilik, nedir bu delilik? Önce kitap hakkında konuşalım. Erasmus delilik kavramını çok geniş bir biçimde aktarmış. Erasmus'a göre bilgelik delilik ile eşdeğerdir. Bilge bir insan, önce delilik sınavından geçmelidir. Tıpkı karanlığın en büyük aydınlık olduğunu anlamış biri gibi... Kitap içerisinde dini karşılaştırmalara, papazların giyim kuşamına ve gözlem yeteneğini konuşturması okuyucunun beğenmesi ve içerisine dahil etmesine yarayacak bir başka güzel konulardan biridir. Bildiğiniz gibi Thomas More ile yakınlığından dolayı, eski ve yeni Ahit'i birbiriyle tokuşturmuş ve bana sorarsanız bundan baya zevkte almış. Kitapta Türk ve Arapların barbar olarak nitelendirmesi ve bu iki ırk'ın 'Hristiyanlardan' nefret ettiğini basa basa belirtmesi sözde 'hümanist' olarak nitelendiren Erasmus'u yadırgayanlar olacaktır. Okurken, daha ilk seferinde bununla, bu söylemle karşılaşan herkes yadırgayabilir ama dönemin ve dönemin algılanış biçimini pek bilmediğimiz için bize böyle gelmiş olması doğaldır. Dini vecihlere çok sık yer vermekte. Thomas More'ın yakın arkadaşı dedik ya, birbirlerini tamamlıyorlar işte. :) Kitapta sık sık mitolojilere özellikle Yunan mitolojilerine yer vermektedir. Şimdi gelelim delilik kavramına. Nedir bu delilik? Delilik, varolan bir aklın yitirilmesi, yitirilmekte olması demektir. Aslında bana sorarsanız, daha anne karnındayken insanoğlu birer deli olarak nitelendirilmiştir. Anneyi kemiren ve sömüren bir deli. Herkes deli doğar, sadece bazıları öyle kalır. Delililiğini bil, belki o da seni bilir. Şimdi söylüyorum sana, size. Bizi delirten şey bildiklerimiz değil, açlık hissimiz değil midir? Evet mi? Bingo! Doğru cevap. Ne kadar çok bilgi, o kadar çok delilik getirir. İnsaları delirten şey nedir Erasmus? ''#37605065'' Bencil insanları severim, çünkü pek az kaybeder ve duygulara başvururlar. Öyle ya, ilgili değilse, ilgili olma! Bakın bir insana yapılabilecek en büyük fenalık, onu fazlasıyla övmektir. ''Seni övdüklerinde kendi yolunda gittiğini sanma sakın. Başkalarının yolundan gidiyorsun.'' (Nietzsche) Ancak şimdi 15. sayfada geçen bir alıntıyı paylaşmak istiyorum. Sahiden kafamı karıştırdı. ''Seni kimsecikler övmüyorsa, sen de kendi kendini öv!'' Sanırım bizim düşündüğümüz yapmacık pohpohlamalardan değil. Dedim ya, bu yüzden bencil insanları severim. Unutmayın ve tekrarlayın. ''İlgili değilse, ilgili olma!'' Bir seçimim olsa delilerden, psikolojik sorunları olanlardan yana kullanırdım. Sanırım seçimi yalnız delilerden yana kullanmak isteyen ben değilmişim. :) Buyrun: ''Tanrı, seçimini delilerden yana kullanır. O, dünyayı delilikle kurtarmayı seçmiştir.'' Keyifli okumalar.
Deliliğe Övgü
Deliliğe ÖvgüDesiderius Erasmus · Oda Yayınları · 200711,5bin okunma
··
1.197 görüntüleme
Ferah okurunun profil resmi
Benim çevremde de bir sürü deli var onlarca akıllı geçinenlerden çok daha duyarlılar üstelik. Delirmek hassas konu çok fazla düşünenler önemseyenler deliriyor zaten. Kendilerinin hasta olduklarının farkında olmadan başkalarını delirten duyarsız kişilerin verdiği zarar. Akıl hastaneleri de yürekli deli olmayan bir sürü insanla dolu. Emeğinize sağlık.
Eminkolnikov okurunun profil resmi
Teşekkür ederim. :)
Gamze Ö. okurunun profil resmi
Eline sağlık Ed, Erasmus'un 'hümanistliğini' ben de baya yadırgamıştım. Sahi ne yaptın o alıntıya? Anneler daha deli galiba, kendini sömüren ve dünyaya gelince de sömürmeye devam edecek bir canlıyı her şeye rağmen büyütüyorlar ve gözlerinden sakınıyorlar. Daha ne olsun? Bencil insanları ben de severim, kendimi sevmeyi böyle öğrendim sonuçta:)) Son olarak deli olmak bir ayrıcalıktır. Dünyadaki yaşama katlanamadığından deliler deli olur ki asıl normal olan delirenlerdir. Deli olmayanlar anormaldir, bence onları kapatmalı bir yere! Teşekkürler inceleme için.
Eminkolnikov okurunun profil resmi
Detaylı yorumun için ben de teşekkür ederim. Hümanistliği konusunda yadırganabilir dediğim gibi ama dönemin boyutu ve güç anlayışını, uygulanan yöntemleri tam anlamıyla bilmek gerekiyor belki de. Yani bize göre yanlış, ona göre doğru.
Bu yorum görüntülenemiyor
Sezen B. okurunun profil resmi
İlgili değilse ilgili olma..Hayat mottosu gibi oldu. :) Zorla güzellik olmuyor. Ben bunu bilir, bunu söylerim. Hayatımdan bu şekilde uzaklaştırdığım insanlar o kadar fazla ki. Ama ne kadar da iyi etmişim, nasıl da kafam rahat şimdi. Yaşasın yalnızlık ve delilik..:) Bu güzel incelemeden sonra kitabı okunacaklar listeme alıyorum. Teşekkürler ED. :)
Eminkolnikov okurunun profil resmi
Bilmem, kitap hakkında yazarken aklıma geldi. Ben hep öyle yaptım, daha fazlasını da yaptım. Acı çektirmek güzeldir. :) Bu yüzden 'İlgili değilse, ilgili olma!' dedim. ED kanunlarına eklerim ileride. :) Teşekkür ederim yorumunuz için.
1 sonraki yanıtı göster
Mathilda okurunun profil resmi
Ed sağ ol akışa güzellik kattın bu incelemeyi paylaşarak..
Büşra T. okurunun profil resmi
"Herkes deli doğar, sadece bazıları öyle kalır." Bu söz insan nasıl akıllı olur sorusuna yöneltti beni. Bazıları deli kalıyorsa, o delilik halinden akıllılığa yönelten şey nedir?
Eminkolnikov okurunun profil resmi
Karanlıktan aydınlığa ulaştırdığı gibi. Bizi bir şeye yöneltmiyor. Delilik en üst mevkidir. Bilgelikten, düşünürlükten düşünebildiğiniz her şeyin üstündedir. Delilikten akıllığa yönelten bilgimiz olur, ama yine döneceğimiz yer deliliktir.
Cyrano okurunun profil resmi
Cok guzel yazmışsin kardesim eline saglik. Demek tanri delileri sever hee...Doğrudur ima ettigin türden delileri sever, tokat manyağı yapacak kadar da cok sever hem de:)( dayanamadim yine sitemvari yazdim offff)
Eminkolnikov okurunun profil resmi
Teşekkür ederim hocam.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.