Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

192 syf.
8/10 puan verdi
·
32 saatte okudu
Woolf ve Feminizm
YouTube kitap kanalımda Kendine Ait Bir Oda kitabını ve feminizmi yorumladım: ytbe.one/2wBw2mNQnck “Eğer bir kadın edebi bir eser yazmak istiyorsa kendisine ait bir odası ve parası olmak zorundaydı." Virginia Woolf Virginia Woolf. 1882'de doğdu. Annesi 1895'te öldükten sonra korkunç sesler duymaya başladı ve insanlardan korkmayı öğrendi. 2 yıl sonra sevdiği üvey ablası öldü. 1904'te babası öldü. O dönemin eğitim sisteminde kadınların ikinci planda kalmaları sebebiyle okula gönderilemedi, babası gibi kalemiyle parasını kazanmak istedi. Bütün bu ölümlerin üstüne savaş ve yetenek kaybı korkusu da eklenince 1941'de ceplerindeki taşlarla nehre atlayıp intihar etmesi için başka hangi nedene ihtiyacı vardı? Erkeklerin toplum içindeki göz çarpıcı üstünlüğü mü? Girdiği özgürlükçü ortamların etkisiyle feministler içinde neredeyse %5'lik bir kısmı kaplayacak olan lezbiyenliğe adım attı. Feministliğin ilk kez 19. Yüzyıl'da ya erkeklerin kadınsılaşmasını ya da kadınların erkeksileşmesini ifade eden bir tıbbi terim olarak kullanılması gibi hayatının merkezine zıt düşüncelerin ve cinsiyetlerin bir beyinde aynı anda bulunabileceğini diyalektiksel bir şekilde aşılamaya çalıştı. Biyolojik cinsiyetten ve biyolojik kaderden ayrılmış bir toplumsal cinsiyet kavramını yerleştirmek istedi. Çünkü kadının zamana bağlı olmayan edebi bir saygı kazanabilmesi için kendisine ait odası ve parası olması gerektiğini savundu. "Benim gözümde sizler utanç verici derecede cahilsiniz. Önemli olarak kabul görecek hiçbir keşifte bulunmadınız. Hiçbir imparatorluğun sarsılmasına neden olmadınız. Hiçbir savaşa ordunuzun başında gitmediniz." dedi dünyanın bütün kadınlarına. Bir feminist. Bir lezbiyen. Bir kadın. Biyolojinin ve fiziksel gücün kaderciliğini reddetti, her kadının edebiyatla, kalemiyle, çabasıyla kazanabileceğini savundu Kendine Ait Bir Oda'da. Hayatın ve bilginin bütün türlerinde kadınların erkeklerden aşağı ve onlara bağlı olduğu bir toplumda salt çocuk doğurganlığı işlevi yüklenmeye çalışılan, kurumlardaki erkek egemenliğinden fiziksel güç üstünlüğü gerçeğine tümdengelinen bir kadın tanımlanmaya çalışılırdı. AMA; bu kadının istediği tek bir şey vardı. Kadınla tanımlanmak. Kadının kendi kendisine yetebileceğine, onun potansiyelinin mükemmelliğine, onun kendi Maslow ihtiyaçlar hiyerarşisinin tepesini görebileceğine ikna etmek! Aslında her kadının bence de kendisine ait bir odası vardır, her ne kadar kadınlar hakkında yüzlerce kitap da çıkarsak, niceliklere sığdırılamayacak zamanlarca onlar hakkında da konuşsak, kadınların her daim kafalarından bir türlü dışarı çıkmayan, ömür boyu içlerinde kalacak, başkalarına anlatamayacağı bir şeyler de her zaman olacaktır. İşte, bu kitap da kadınların geleceğe seslenebilmeleri ve eser bırakabilmeleri açısından değerli bir kitaptır. Bir motivasyon, bir manevi destek ünitesi, düşünceleri olan bir kadının ürünüdür.
Kendine Ait Bir Oda
Kendine Ait Bir OdaVirginia Woolf · Ren Kitap · 202437,7bin okunma
··
9,1bin görüntüleme
Bayan_ Kitap okurunun profil resmi
Her kadının kendisine ait bir odası var da, penceresini günışığına açacak cesareti yok sanırım.
Oğuz Aktürk okurunun profil resmi
Penceresinin üstünde pek çok erkek elinin izi duruyorken, odanın kapısı pek çok erkek eli tarafından zorlanıyorken, odanın tavanı pek çok erkek ayağı tarafından çiğneniyorken, odanın zemini pek çok erkek tarafından çökertilmeye çalışılıyorken bu cesaretin oluşması da maalesef zor. Bu yüzden kadın da dışarı bakmaya korkuyor, kendisine ait olan odasına kapanabiliyor.
Leyl okurunun profil resmi
Penceresi sadece erkek eli ile değil aynı zamanda pek çok kadın eliyle zorlanıyor bugün erkek zorbalığından ziyade kadının kadına uyguladığı psikolojik zorbalık cesaretini kırıyor kadının, beni erkekten çok kadınlar üzüyor onların içinde bulundukları kabukları kıramayışları ve kırmaya çalışanları engelleyişleri üzüyor.
Oğuz Aktürk okurunun profil resmi
O kadar haklısın ki arkadaşım...
Berf okurunun profil resmi
İncelemesini beklettiğim kitaplardandır *Kendine Ait bir Oda... Woolf ilk kadın yazar ve şairlerden kendi zamanına kadar güzel bir inceleme ve çözümlemede bulunmuş diye bilirim. Kadınları edebiyat ve başka konularda yetersiz gören kişilere güzel bir cevaplandırma yaptığını düşünüyorum...Kitapta özellikle kendi yarattığı Shakespeare'nin kız kardeşi ve onun öyküsü etkilemişti beni.. Böyle bende özel yeri olan kitapları görünce seviniyorum iyi bir inceleme olmuş:)
Oğuz Aktürk okurunun profil resmi
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. :) Evet, Woolf'un bu kitaptaki amacı da buydu. Kadınlar yetersiz değildir, onlar da her şeyi yapabilirler. Fakat son kısmındaki kadınlara seslendiği sitemkar bölümü kitabın en can alıcı noktasıydı bence. Hiçbir orduya komutanlık etmediniz, hiçbir şirketin lideri olmadınız... gibisinden devam eden ithamlar. İki cinsi de ayaklandırabilecek cinsten bir kitap bu yüzden de. :)
3 sonraki yanıtı göster
Hediye okurunun profil resmi
Muhteşem...
Bu yorum görüntülenemiyor
hilal okurunun profil resmi
Birkaç incelemeye baktım sadece sizin incelemeniz de Woolf'un lezbiyenlik tarafına değinilmiş ve ayrıca kitapta bir kadının bir kadını sevmesinden bahsedilmiş bilirsiniz ingilizcede love hem arkadaşca sevmek hem aşk anlamında kullanılır yararlandığınız kaynak hangisiydi ?
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.