Arkadaş
2017 17. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2017 00:00
Romanın başlangıcında özgürlüğüne düşkün olan Adrien ,halk tarafından çok eleştirilmiştir çünkü; çalışmak yerine annesine yük olmaktadır. Adrien ise paradan çok özgürlüğü sevdiğini, onun daha güzel olduğunu savunmaktadır. Annesine yük olacak kadar gezmeyi seven insanın aslında içinde büyük bir sevgi olması beni biraz düşündürttü. Böyle insanların genelde kötü karakterli, taş kalpli olması beklenir. Oysa kitap tam tersidir.      Romanda özgürlüğü için fazla parayı reddeden karakterle, özgürlüğünü kısıtlamamak için fazla para istemeyen başka bir karakter vardır. İkisininde aynı şeyi yapmalarının farklı sebeplere dayanması zenginlik ve yoksulluk kavramını karşılaştırmada etkili olmuştur.     Romanın herkesinin birbirini tanıdığını bir yerde geçmesi, halkın karakterleri eleştirmesi, kötü görmesi kişileri ruhsal ve duygusal açılardan kötü etkilemiştir. Ayrıca karakterlerin dostluğunun hoş görülmemesi yüzünden bir grup gençten fiziksel zarar görmüşlerdir.     Temanın dostluk olmasına karşın, mekanlar insanların çektiği acılarla hayatı daha iyi kavrayabildiklerini anlatmaktadır.     Romanda insanların önyargılı oldukları eleştirilmektedir. Kötü durumda olduğu için uzak durulması gereken insan olarak nitelendirilen birinin iyi bir davranışını görünce pişman oldukları eleştirilmektedir. Halkın iyi insan olmayı çalışmak olarak sınırlandırması eleştirilmiştir.     Romanda halk ile Adrien’in çatışması dostluk temasına katkıda bulunmuştur. Bu çatışmaya rağmen sevgisini günden güne büyütmüştür. Dostunun peşini bırakmamıştır.     Romanda dostunun yardımını reddeden Mihail’in bu halinden memnun olduğunu, bu hayatı kendi seçtiğini anlatması ve yardım  istememesi beni etkilemiştir. Zenginliği bir kenara itip, acı çekmek, özgür olmamak istemesi ve bununla mutlu olması etkilemiştir çünkü; bunu hayatın ayrıntılarını gözünden kaçırmamak için istemiştir.     Romanda geçen diyaloglar edebiyat ve yaşam temalarını aktarmada çok etkili olmuştur.     Yazarın romanda okuyucuyu etkileme yolları kullandığı diyaloglardır. Temaları en iyi biçimde okuyucuyu şaşkınlığa ve hayranlığa düşürerek anlatmıştır.     Romanın ana teması dostluk sevgisidir. Dostluğun nasıl olması gerektiği olaylar üzerinden anlatılır. Yardımcı temalar ise yaşam, insanlar, edebiyattır. Bu temalar kitaptaki diyaloglar üzerinden anlatılır.
MihailPanait Istrati · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20222,041 okunma