2019 8. kitabı
Okunma: 14 Şubat 2019 10:41
Gog , İtalyan yazar Giovanni Papini'nin "Gog" adında bir milyarderin çoğu ünlü olan isimlerle yaşadığı hatıraları bize aktardığı bir kitap. Gog, yazarın deyimiyle "en aşırı ideolojileri, en kötü tarafından kavrama yeteneği olan, bu ideolojilerle barbarlığını güçlendiren" birisi. Şöyle ki Gog, görüştüğü filozof, bilim adamı, şair, lider kim olursa, sunulanı en olumsuz şekilde anlamayı her seferinde başarıyor. Kendi ile alakalı çok bilgi vermese de, bu hatıralardaki konuşmalarından ve bazen kendi fikirlerini anlattığı bölümlerden onunla ilgili bazı ayrıntılar öğrenebiliyoruz. Gog, kendisini "öğrenmek isteyen bir cahil" olarak tanıtıyor bir seferinde. Gerçekten de her alana bir merakı, bir ilgisi var. Ama bu ilgilerini hep bir satın alma, bir şekilde onda bir mülkiyet edinmekle tatmin edebiliyor. Ancak neticesi yine de istediği gibi olmuyor. Bu şekideki yaklaşımına neyin sebep olduğunu göremesek de, "kendi benliğinin mülkiyetine bile tam olarak sahip olamayan birinin, başkalarının eseri olan diğer şeylere sahip olamayacağını" söylediği kısımda yaşadığı varoluşsal sancıları ve bağımsızlık arzusunu görebiliyoruz. Yine bu bölümde hissettikleri ile ilgili; "Benim olan bana ait gibi görünüyor. Halbuki ben daima benim olana aitim... Benliğimi parça parça sökecek olsam, onda, hep dışarıdan gelmiş parçalar ve kırıntılar buluyorum." sözleri ile yaşadığı bu durumu gayet net bir şekilde anlatıyor. Aynı zamanda insanlardan nefret eden Gog'a, insanlığını topyekün katli fikri mutluluk veriyor. Bu fikir hakkında "içindeki bastırılmaz tiksinti için avunma" olduğunu söyleyen Gog, küçüklüğünden beri istemediği sesleri susturabilmek için öldürmeye karşı bir ilgisi olduğunu söylüyor. Ayrıca geçmişinin kendisinde bıraktığı ümitsizliği ve bunun intikamını almak istediğini öğreniyoruz. Kitaba başladığım zaman bana enteresan gelen ve ilgimi çeken bu ünlü kişilerle olan hatıralar, gerçeklikleri olmadığı ve aynı seyir içinde ilerledikleri için zamanla sıkıcılaşmaya başladı. Öyle ki kitaba devam etmek benim için motivasyon gerektirir bir hal aldı. Çözüm olarak kitabı farklı bir perspektif ile okumaya karar verdim; ünlü isimlerle yaşadığı hatıralar değil de bu hatıraları yorumlama biçimiyle Gog'u tanıyabilmek. Bu çözüm ikinci bölüme kadar işe yaradı. Ancak ikinci bölümde kendisiyle alakalı yeni bir bilgiye çok fazla yer vermemesi, okumamı biraz güçleştirdi. Gog
GogGiovanni Papini · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20192,411 okunma