Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

151 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Bernhard'ın her eserinde oranları değişken olarak bir saldırı vardır. Bazı eserlerinde bu saldırı öykünün, tiyatro metninin ya da romanın içine karışmıştır, onlarla bir bütün haline gelmiştir. Bazı eserlerinde ise açıkça, salt saldırı vardır; bir harmanlanma yoktur, her şey açıkca ortadadır. Saldırı kelimesi aslında eleştiri kelimesine nazaran
Eski Ustalar
Eski UstalarThomas Bernhard · Yapı Kredi Yayınları · 2015342 okunma
··
387 görüntüleme
Samet Ö. okurunun profil resmi
Hakettiği değeri görememiş bir inceleme. Vakit ayırıp da uzun inceleme okuyan pek kalmadı sitede, ondan olsa gerek. Beğenenlerin yarısından çoğu da okumadan beğeniyor, böyle olunca da iştahı kaçıyor insanın. Bernhard'ı çok iyi elekten geçirmişsiniz, emeğinize sağlık. Saldırı ile eleştiri arasında ama saldırıya kesinlikle daha yakın, bu anlamı karşılayacak bir kelime var mıdır?
Nympheutria okurunun profil resmi
Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için. Bernhard farkını, kitap okurken not aldığım defterde bile ortaya koydu resmen. Sayfalarca not aldım eseri okurken, kendisinin eserleri öylesine dolu ve yoğun ki. Suç derecesine varacak ölçüde saldırı değil ama eleştiri kadar da hafif değil, bu ölçüde saldırıya daha yakın olan noktaya verilecek olan bir isim gerek belki de Bernhard'ın zihinsel faaliyetini tanımlayabilmek için.
•••MERVE••• okurunun profil resmi
İncelemelerin nedeniyle daha okumadan gözüm korktu Bernhard'dan, daha okumadan önyargılıyım. Hayır incelemeler bunca beyin yakıyorsa kitaplar kül eder herhalde. Kısaca bahsetmek gerekirse ile başlayan parağraftan sonra kaç parağraf yazdığının farkında mısın sen? Kısaca bahsedecekmiş, saçlarıma aklar düşürdü senin incelemeler. Bir insanın henüz ifade edilmemiş düşüncelerle ölüme gitmesi, ölümün kendisinden daha dehşet verici bir durumdur. Bu dehşet verici bir cümleydi, oldukça haklı. Bizim var oluşumuzdaki yanlışlık, şudur: Sevdiğimiz ya da değer verdiğimiz insanları sonsuzluğa yerleştiririz. Bu en büyük yanlıştır. Bir insanı çok severiz, o kadar çok severiz ki onun bir gün öleceği gerçeğini kafamızdan çıkarır, sonrasında da bu düşünceyi kafamızdan çıkardığımızı bile unutur hale geliriz. Ama ölüm, bizi her seferinde kendimize getirir, o kabullenilmiş olan yalanı 'birdenbirelik' ile her defasında yüzümüze çarpar. Çok zamansız öldü deriz ölen kişiye. Halbuki bize göre o an ölen kişi için ölmenin doğru zamanı bile yoktur ki zamansız olabilsin. Bu zamansızlığı yaratan bizim, birbirmizi sonsuzluğa yerleştiren hatalı düşünme biçimimizdir. Aynı şekilde bu da efsane bir cümle. Ve o kadar haklı ki. Kimse şu Reger ona bir içim ısındı bak şimdi. Müzeye giden ziyaretçileri, sanat eseri ile baş başa bırakmamakta inat etmiş gevezeler'e ben de ayar oluyorum. Ağır spoilerci bence onlar. Bir dur kardeşim, bir bakalım esere değil mi, daha eserdeki renkleri seçemeden hangi motifin ne anlama geldiğini söylüyorlar hemen :))) Öğretmenlere yönelttiği saldırılarda da gayet haklı. eksiği var fazlası yok :)) Kutlamalar konusunda da çok haklı, belirli duyguları belirli günlerin içinde hapsetmeleri ne kadar saçma. O belirli günlerin bazılarında inan ki kutlama mesajı atmak ya da herhangi bir kutlama yapmak gelmiyor içimden. Zorunluluk düşüncesi içinde yapılıyorsa neyleyim o sevgi gününde yapılan kutlamayı ben. İncelemen kadar uzun bir yorum yazdırdın ya bana yine, ne diyeyim sana :)
1 önceki yanıtı göster
Nympheutria okurunun profil resmi
Merve, öncelikle çok teşekkür ederim güzel yorumun için. Yorumlar da en az inceleme kadar önem taşıyor bana göre. Yorumlar sayesinde oluşan zihinsel faaliyetle okunan eser okuyan kişi tarafından hem daha iyi anlaşılmış oluyor, hem de karşı taraf için çok güzel bir tanıtım, izlenim ortamı oluşmuş oluyor. Bernhard'ı kesinlikle okumanı öneririm, herhalde ilk Bernhard okumaya başlamadan evvel ben de eserleri hakkında birkaç bir şey olsa dahi öğrenmiş olsam gözüm korkardı. Gerçekten çok aykırı, sert, kesin bir yazar. Okumaya başladıktan sonra bağımlılık yapıyor resmen. Bakış açısı olarak da büyük katkılar sağladığını düşünüyorum aynı zamanda. Reger gerçekten de favori Bernhard karakterlerimden biri oldu. Daha çok 'Bernhard'ımsı' bir karakter kendisi. Hayatta düştüğümüz basit hataları fark eden ve bunları dile getirmekten çekinmeyen bir şahsiyet. En önemlisi de bu belki de, farkında olmak da önemli ama dile getirmek ve de sarsıcı bir şekilde dile getirmek en önemlisi. Ah o gevezeler... Gerçekten aşırı sinir bozucu. Bir motifin ne anlama geldiğini derslerinde işledikleri kitaptan okuyup gelmiş, bir de orada ezberden anlatmaya çalışıyor. Entresan cidden. En ufak bir detayını bile ne anlam çağrıştırdığı kişiye özel olmalı, genel bir anlam nesnel bilgiler dışında verilmemeli. Zihin kısıtlayıcıları demek yerinde olur belki onlara, "Bernhard'ca"da. Kutlamalar konusunda aynı doğrultuda düşündüğüm için beni tanıyan bazı insanlar tarafından görgüsüz olarak nitelendirildiğim çok olmuştur. Meselenin derinine inmek gerek, neyi neden yapıyoruz sorgulamak lazım. Bernhard bunu fazlasıyla yapmış ve eserleriyle bize de yaptırıyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.