Cephe gerisinden bir portre
9/10
·288 syf.·
2019 10. kitabı
Cephe gerisinde kalanların gözüyle savaş ne anlama gelir? 1914-18 yılları.. Başta sevinç ve birlik atmosferinde çılgınlıkla savaş yüceltildi. Gidenler ve geri kalanlar için. Tüm sevecenliği ile ideal bir gerçeklik olarak görüldü, savaş. Tüm ulus birdi düşmana karşı. Kahraman ve soylu ölümün adıydı başta savaş. Ufak bir azınlığın çıkarlarına yaradığı gözardı edilerek kanla boyandı bir dönem. Ayaktakımı dendi ölenler için. Artık madalyalar yüksek statüler elde eden generallerindi. Mermi üreten sermayedarların kârınaydı ölenler.. Sayılar önemsizdi ve uzar uzar giderdi. Ölüler artınca homurtular başladı yer yer. Bir öğretmen anma töreninde elindeki listeyle tek tek saydı sınırda vurulan askerlerin adını. Savaşa cephe alan öğretmen, eğitim camiasında sindirildi. Bir çocuk cephe gerisinden savaşı deneyimledi, annesiyle beraber. Savaş gerisinde kalan kadınların ve çocukların kenetlenişiydi artık önemli olan. Savaş, başta kutsal bir dava iken sonraları bir iş oldu. Çocukların açlıktan sayılan kemiklerinde hastalığın adı oldu savaş. Savaş o gür sesini yitireli çok oluyordu. Askerler kapitalist düzenin ayırdına vardılar. Onlar için bu ayrımın bedeli ya sürgün oldu ya da bir manga askeri tarafından kurşunlanarak ölmek oldu. Ernst Glaeser'in bu eseri dönemini öyle etkiledi ki Alman hükümeti onu kara listeye alması uzun sürmedi. Doğru bildiğini kuldan sakınmadı Ernst. Kitapları Erich Maria Remarque gibi Hitler Almanyası'nda yasaklandı ve yakıldı. Remarque gibi yurdundan uzak yaşamak zorunda kaldı. Eserleri ülkesinden uzakta yayımlandı. Bu roman, yazarın uluslararası üne kavuşturan yapıtlarından olduğu gibi Çin, Sovyet Rusya, ABD, İngiltere, Fransa, İsveç, Norveç gibi ülkelerde üniversite öğrencilerine inceleme konusu olarak verilen bir kaynak kabul edildi. Bu roman tarihi bir değer kazanmasının yanı sıra 1914'te başlayan toplumsal değişimin sonuçlarını gözlemlemek adına önemli bir referans oldu. Cephelerin ardında annelerin ve çocukların bakışı zihnime mıhlandı.
Tarih
1902 DoğumlularErnst Glaeser · Yordam Edebiyat · 2016472 okunma
··1 alıntı·
139 Gösterim
2 Yorum
Lütfen giriş yapınız.
Aimée
Gönderi Sahibi
Eserde o dönemin toplumsal değişimi o kadar net aktarılmış ki savaşa eleştirel bakanların dahi o atmosfere çabucak adapte olması ve yazarın bunu bir çocuğun gözünden cephe gerisinden yansıtması savaş gerçekliğini sorgulama adına önemli bir adım oluşturuyor. Silahlanma yarışının sonu ciddi kayıplar oluyor ve bu kayıpların bedelini ödeyen halk oluyor. Okuma bu anlamda bir adım öteye götürebilmeli insanı. Cepheye çekmek için söylenen süslü sözlerin bedeli hep ağır oldu Murat hocam. Katkınız için teşekkür ederim
Hitler'in karşısında durmak gibi bir aptallığa, pardon erdeme sahipseniz, tabi ki Almanya'dan uzaklaşmak en normal olanıdır. Yoksa, olacak şeyler zaten malumunuz... 1914'ün gelişi, 1880'lerden, belki biraz daha geriden aslında. Özellikle, Osmanlı'nın toprak kaybı ve bölgede sivrilmek isteyen ülkelerin, kazanları fokurdatmasına neden oldu, en nihayetinde savaş patlak verdi tabi. Bize çok yansımadı ama, birinci dünya harbinde kimyasal gazların yarışı vardı. İkinci dünya savaşı uçak ve tankların, birinci dünya savaşı işe, kimyasal bombaların savaşıydı. Mesela bu bombalar Çanakkale'de kullanılamadı. Çünkü rüzgar düşman tarafına doğru esiyor, attıkları bombalar kendilerini vuruyordu. Bu konuda talih yanımızdaydı mesela. Savaşlar, hükümetlerin değil, halkın bedel ödediği sahadır. En fazla tahtan iner, en fazla sürülürler, onun dışında da pek sorunları olmaz. İnsanların ödediği bedeli, çektiği acıyı anlamak için, savaş dönemlerine uğramak şart. İnceleme için teşekkürler, elinize sağlık.