Kısa kısa komşu ülkelerin ve şehirlerinin tarihi dokusuna ve kültürüne de değinerek çok yetkin bir rehber eşliğinde bir tur gezisine çıkaran kitap. Kitabı okurken yakınlarınızda bir atlas ya da dijital ekranınızda Google Maps açık olursa çok faydalı olur.
Bir Osmanlı uzmanı olan İlber hocanın Osmanlı İmparatorluğunun dünyada dokunduğu yerlere bıraktığı izleri, bazen hüzünlü bazen gururlu ama çokça insancıl ve tarafsız anlatımıyla okuyarak kısa süre içinde çevre komşularımız ve kültür alışverişi noktasında ciddi bilgi sahibi oluyorsunuz. Çok ayrıntıya girmeden kısa kısa, ülkelerin veya şehirlerinin tarihleriyle olan yüzleşmeleri, karşılaştırmaları bazen kaynak okumalarıyla, bazen kişisel tecrübeleriyle aktaran İlber Hoca okuyucu sıkmadan keyifli bir muhabbet havasında aktarıyor size. Benim dikkatimi çeken ve aklımda kalanlar gelecek olursak;
- Balkanlarda ki Bosna’nın sadık tarihi ve acılı geçmişi.
- Endülüs te Müslümanlığın aydınlanma çağı.
- Osmanlı’nın Avrupa fetihleriyle istemeden de olsa bir birine düşman olan Avrupa ülkelerine kendine karşı ortak bir amaç ve bilinç vermesi
- Ege Adaları meselesi.
- Tarihin en iyi film senaryolarından olabilecek Rodos Şövalyeleri ve Cem sultan olayı.
- Vakitan devleti ve Papa’larla olan ilginç tarihi ilişkilerimiz
- Kitabın sonunda yer alan Müzeler konusu ve köklü bir geçmişe sahip olmamıza rağmen bu konuda ki duyarsızlığımız neticesinde sahip çıkmadığımız eserlerimiz.
Daha birçok konuyu içeren bu güzel eseri kendi tarihine ve dünya tarihine ilgi duyan herkes dikkatle okumalı ve tavsiye etmelidir.
Eğer araya başka bir eser girmezse yine İlber Hocadan Gazi Mustafa Kemal eserinin incelemesine kadar keyifli okumalar, aydın yarınlar herkese.