Sofu vs. Sufi: Fight! Kazanan: Elif Şafak!!!
2019 3. kitabı
Okunma: 24 Mart 2019 11:31
Öncelikle bu bir inceleme değil, kitap hakkında düşündüklerim sadece. Bu sitede yaptığım hiçbir incelemede de yazdıklarım teknik açıdan iyi veya kötü olacak kaygısı duymadım. Ben bu siteyi sadece kişisel kayıt yerim olarak kullanıyorum. Faydalanmak isteyen de tabii ki faydalanabilir, nasıl ki ben de sizin paylaştıklarınızı okuyorsam :) Elif Şafak'ın okuduğum ilk kitabı, son da olabilir. Abartıldığı kadar kötü bir kitap olduğunu düşünmüyorum, ama tam bir pazarlama harikası. Konu Şems ve Mevlana ve kaynaklar da sınırlı olunca tabii kurgu eser yazmak daha da kolaylaşıyor. Elif Şafak çok tehlikeli sularda yüzmüş aslında bu kitabıyla, sofu vs. sufi karşılaştırmasını sık sık yapmış (#42803862). Ve sofuları yerden yere vurmuş. Buna gerek var mıydı; satması için evet gerek vardı. 2009'da Türk yayın sektöründe bir rekor kırdı Aşk: En kısa zamanda en çok satılan kitap oldu. Bunun için Elif Şafak'a kızmaya gerek var mı peki? Bence gerek yok, kendisi de söylüyor zaten röportajlarında Aşk bir kurgu eser diye. Herkes ekmeğinin peşinde, bunu kabul edelim en başta. Birileri Atatürk'ün ekmeğini yer, birileri dinin ekmeğini yer, e birileri de tasavvufun ekmeğini yesin canım :) Kitap birçok farklı zaman ve mekânda geçtiği hâlde kurgu bütünlüğü sağlanmış, verilmek istenen mesajlar da verilmiş (mesajın doğruluğu-yanlışlığı değil mesele, mesaj açık net ortada). Aslında Ölü Ozanlar Derneği'nin o klasik mottosu bu kitabın da mesajı olmuş: Carpe Diem! (Anı Yaşa!). Kitapta en sevdiğim nokta ise sürükleyici olmasıydı. Ama Aşk'ın en büyük eksiği üslup sıkıntısı. Şöyle ki, Elif Şafak her ne kadar birçok araştırma yaptığını söylese de kitapta konuşturulan 13. yüzyıl karakterlerinin dili 21. yüzyılın konuşma dili. Toparlayayım: Ben bu kitabı para verip almadım, siz de almayın. Bu ekonomik açıdan önerimdi :) Akıcı bir kitap istiyorsanız tavsiye edebilirim, bestseller kitaplarından pek bir farkı yok. Ve Elif Şafak da tam bir bestseller yazarı , Türk ve dünya edebiyatı serüveninde adı elli yıl bile kalmayacak olanlardan.
AşkElif Şafak · Doğan Kitap · 201476,6bin okunma
Elinize, emeğinize sağlık....açıkçası net ve cesur incelemeden dolayı tebrik ederim.