Hayatımda ilk kez sesli kitap okudum (dinledim). Nasıl tanımlayacağımı bile bilemiyorum aslında. Gün içindeki boş zamanlarımı, otobüs yolculuklarımı, arkadaş buluşması beklemelerini doldurmak adına böyle bir eyleme başvurdum.
Aslında kitap okumayı somut olan kitapla yapmayı daha çok severim. Öyle ki e-kitap dahi okuyamam. Dokunarak okumam gerekir. Ancak bahsettiğim boş zamanları doldurmak için buna giriştim. Açıkçası kitaptan alınan performansı %30 oranında düşüren bir yöntem. Daha fazla odaklanma ve hayal etmek için daha çok çaba gerektiren bir süreç oluyor. Ancak tamamen odaklanıldığında hikayenin içine çekiyor.
Palto, silik ve hor görülen bir memur Akakiy Akakiyeviç’in yaşadığı zorlukları anlatan kısa bir öykü. Kitabı araştırırken Dostoyevski’nin “bütün Rus edebiyatı Gogol’un Palto’sundan çıktı” derken öykünün önemi de bir kez daha ortaya çıkıyor.
Dönemin siyasi ve toplumsal yönleri kısacık öyküde çok güzel işlenmiş. Karakterin ruh hali, silikleşme süreci, sonrasındaki hayal kırıklığı ve üst rütbeli memurlarla iletişimleri gerçekten etkileyici.
15-25 yaş arasındaki her gencin okuması gereken bir kitap olduğu görüşündeyim.
İyi okumalar
PaltoNikolay Gogol