Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Mustafa bir yorumu yanıtladı.
Yirmi bir yaşına basar ve hayatı üzerine daha sonra etki edecek iki olay yaşar. Önce, ziyaret ettiği bir genelevde, daha sonraları zihinsel bulanıklığına neden olacak frengi mikrobunu kapar. Görünüşe göre – böyle şeyleri hissetmek mümkünse eğer – Nietzsche birkaç genelev ziyaretinden sonra kendisine frenginin bulaştığını fark etti.
ePub
·
4 görüntüleme
Gül okurunun profil resmi
Öne Çıkan Yorum
“Ancak felsefi yazılarında kadınlarla ilgili birçok yüz kızartıcı ve de faydalı kayıtta yer alır. “Kadınlara mı gidiyorsun ? Öyleyse kırbacını unutma.” (Belki de Leipzig’te çok özel türden bir genelevi ziyaret ediyor ve erkeklerin de oraya giderken yanlarına kırbaç almalarının adil olacağını düşünüyordu.)”
2 önceki yanıtı göster
Mustafa okurunun profil resmi
Nietzsche bilgeliğin ne olduğunu anlatırken: ''Belki de kötü ve sahtedir, her bakımdan bir kadındır; ama kendisinden kötü söz ettiğinde, tam da o zaman baştan çıkarır genellikle.'' Yani bilgelik kadın düşmanı olarak görülen Nietzsche için kadındır. Ayrıca: ''Kesmeyin dansınızı, sevimli kızlar! Kötü bakışlı bir oyunbozan değil, kızlara düşman biri değil yanınıza gelen. Tanrıyı savunurum ben, şeytanın karşısında: ama ağırlığın tinidir şeytan. Nasıl düşman olurum ki, ey hafif olanlar, sizin tanrısal dansınıza? Ya da güzel bilekli kız ayaklarınıza?''
Samet Ö. okurunun profil resmi
Bu olay temelsiz. Nietzsche'nin hastalık(lar)ına tanı koymak için birçok kişi uğraşıyor, Frengi bu belirtilerin birkaçını sağlasa da hastalığıyla uyuşmuyor. Böyle güçsüz verilerle ortaya atılan düşünceleri bir biyografiye salt gerçekmiş gibi koymak pek acınası bir durum.
Gül okurunun profil resmi
Bu durumla ilgili birçok sav var. Daha önceki araştırmalar ve okumalarımda genetik olduğu yazıyordu. Bir başka yazıda genetik olmadığı yazıyordu. Burada da cinsel birliktelikle bulaşmış diyor. Açıkcası hangisi doğrudur net bilemiyorum.
2 sonraki yanıtı göster
Samet Ö. okurunun profil resmi
Sevdiğim doğrudur ama laf kondurmayacak kadar kör bir sevme değil yahu. Frengi büyük bir hakarettir bu düşünüre, kaldı ki kanıt bulsam en önce ben savunurdum. İsterseniz biraz açayım. Benim de mesleki ilgi alanıma girmişti bir ara, frengide şankr denen yara görülür, lenfadenopati tipiktir, ciltte döküntüler olur, tersiyer evrede gom'lar görülür. O dönemki arşivleri karıştırmıştım, fotoğraflarda yahut yazılarında ayrıntıcı bir göz olarak böyle bulgulara rastlayamadım. Nietzsche kırbaç konusunda kendisiyle mi çelişiyor, yoksa yaşlı bir kadın ne söylerse tersini yapmamızı mı istiyor orasına siz karar verin hocam :))
Gül okurunun profil resmi
Açıklayıcı yorumunuz için teşekkür ederim. Yalnız ben Frengi kısmında zaten size katılmıştım. Sadece kırbaç konusundaki söylemine biraz taraflısınız demiştim. :))
2 sonraki yanıtı göster
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.