2019 30. kitabı
Kitabı çok önce okumuştum. Kitaplıkta sürekli gözüme takılıyordu ve bu eşsiz hikayeye bir kez daha tanık olmak ve o duyguları tekrar hatırlamak istedim. Yıllar önce okuduğumda aşağıdaki yorumu yapmışım. Ne eksik ne fazla, o kadar taze o kadar güncel ki kitaba dair o zamanki hislerim. O yüzden hiç dokunmadan buraya bırakıyorum. 'Bir insan 24 saatte hayatındaki en önemli sayılabilecek olayları ve duyguları yaşayabilir mi? Mrs.C. yaşıyor. Bu 24 saat onu öyle bir etkiliyor ki, bu olaya karşı, kendisine bile ifade edemediği duygular besliyor. Bir sır gibi sakladığı ve kendisini yiyip bitiren bu olayı hiç tanımadığı bir delikanlıya yıllar sonra tüm çıplaklığıyla açıyor. Zweig iç konuşmaları, yüzleşmeleri ve neden sonuç ilişkilerini çok hoş bir şekilde gözler önüne seriyor. Bir kadın ne yaşamışsa yaşasın, onu koşulsuzca dinlemenin ve onun psikolojisini anlamanın çok önemli olduğunun anlatıldığı eserlerin en güzel örneklerinden birini okudum. Yaşamda yaptıklarımızı veya tercihlerimizi ve bunlardan doğan sorumluluğu kabullenip, bunları öncelikle kendimize ifade edemeden huzura ermek veya ileriyi görebilmek çok da mümkün olmuyormuş...Hoş bir novellaydı, Zweig tavsiye edilmez de ne edilir?'
Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört SaatStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2024151bin okunma
Birkaç öyküsünü okudum ve bunda incelemenizi dikkate alarak okuyacağım.
nazlivari
Ben beğeniyorum açıkcası sanırım mesleğimle de yakın olduğu için... Ama size hitap etmemiş olabilir elbette herkes her eseri veya yazarı sevecek diye bir şey yok, ben denemenizi tavsiye ederim ama😊
Ben Zweig hakkında senin kadar masum düşünmüyorum. Yaşadığı dönem itibarıyla Freud öncesi ve sonrası psikolojiye o kadar hakimki; okurken bütün kontrolün onda olduğunu düşünüyor ve o ne isterse onu hissediyorsun. Eserleri kesinlikle edebiyat alanında değil psikoloji alanında incelenmeli aksi taktirde 70-80 sayfaya bu kadar duygu yoğunluğu sığdırabilmenin bir açıklaması yok.
nazlivari
Evet son bahsettiğiniz duruma katılabilirim sanırım. Yani psikoloji bilim açısından da incelenip tahlil edilmeli. Ancak yazılış itibariyle deneme gibi bir tür olmadığından olay örgüsüne ve kişilere sahip olduğundan roman , uzun öykü veya novella olarak isimlendirilmiş. Diğer romanlardan daha fazla duygu yoğunluğuna ve psilolojil tahlile yer verdiği doğrudur. Bu da romanlarını fazlasıyla yoğun yapıyor..