Devlet
2019 18. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2019 15:52
Platon'un Sokrates ağzından ideal devleti anlattığı bir kitap. Kitap eğrilik ve doğruluğun ne olduğu, eğri insan ve doğru insanın nasıl olduğunun anlatımıyla başlıyor. Ve aslında bütün kitap bu konu üzerinden gidiyor. Kitabı okumadan önce Platon'un felsefesi, Sokrates'in felsefesi, o zamanki filozoflar ve halkın onlara karşı davranışları hakkında kısa ya da uzun ama bir araştırma yapmanız gerekli. Ayrıca önsözde de işinize yarayacak bilgiler var. Özellikle önsözdeki Sokrates'in Savunması kısmını okumanız iyi olur. Kitap 10 bölümden oluşuyor ve her bölüm yaklaşık 40 sayfa. Bu yüzden her gün bir bölüm okuyarak 10 günde kitabı bitirmeyi planlamıştım en başta. Ama sanırım yaşımdan dolayı aynı sayfayı doğru anlamak için defalarca okuduğumdan daha uzun sürdü. Platon'un devletine bakarsak şuan dünya şartlarında böyle bir devletin oluşabileceğini düşünmüyorum. Çünkü her ne kadar kitapta bu devlet 'ideal devlet' diye bahsedilse de bana distopik kitaplardaki devletleri anımsatmadı değil. Bu kitap sayesinde birçok yeni şey öğrendim. Kitabı okurken anlamadığınız kelimeler ve daha önce haberiniz olmayan efsanelere bakmak için internetiniz olsa iyi olur. Çünkü bazı benzetmeler İlyeda ve Odesa gibi mitlerden alınmış. Özellikle kitabın sonundaki efsane çok hoşuma gitti ve kitaptan sonra bile onun hakkında küçük bir araştırma yaptım.
Felsefe
DevletPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201932,9bin okunma