Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki uzun zamandır okuduğum en iyi araştırma kitabıydı. Daha önce hiçbir evrim ve dünya tarihi okuması ve araştırması yapmamama rağmen anlamakta hiç zorluk çekmedim. Gayet sade ve anlaşılır, hatta bir roman kadar da akıcı bir kitap. Yazar kendi fikirlerini dayatma amacı gütmeyip olabildiğince objektif olmaya çalışmış bu yüzden okurken inancınıza ters düşen yerlerde dahi hiçbir rahatsızlık duymuyorsunuz, hatta araştırma gereği hissedip merakınız artıyor ki müslümanlar olarak biraz da buna ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.
Eser sıkıcı bir biyoloji veya tarih kitabı olarak devam etmiyor. Okurken kendinizi bir anda ekonominin, dinin, dünya görüşünün, felsefenin, siyasetin, bilimin içinde buluyorsunuz ki bu kısımları anlamak için de söz konusu alanlara dair uzman veya özel ilgili olmanıza gerek kalmıyor
Aslında kitap bilimsel olarak çok değişik şeyler iddia etmiyor ya da en azından benim konuyla ilgili çok fazla bilgim olmadığı için dikkatimi çekmedi. Lakin yazarın hayata, topluma, tarihe dair yaptığı analizler ve tespitler bana çok özgün ve makul geldi. Bunda dünya tarihine bütüncül, bilimsel ve objektif bir şekilde yaklaşmasının etkisi olduğunu düşünüyorum. Kitap genel tabloyu sunmak açısından da çok başarılı olmuş.
Dediğim gibi kitap boyunca yazarın birçok dikkatimi çeken ve hoşuma giden tespiti ve analizi var ama bana favorimi sorarsanız 247. sayfada yer alan 'Cehaletin Keşfi' kısmını çok beğendim.