2019 5. kitabı
26 yılımı boş geçirmiş olarak hissetmeme sebep oldu. Hayatın – İlber hocanın tabiriyle- ilk evresi olan 12- 25 arsında yapılmalı gerek dediği çoğu şeyi yapmamışım. Bir kere hala işimi elime alamamış bir öğrenciyim. Sonra çok az okumuşum. Dünya görüşüme katkısı olacak seyahatlere çıkmamışım yeterince gezmemişim. Bırakın yurt dışını 81 ilin sadece 11'e gittim bunları da hocanın anlattığı şekilde gezdiğim asla söylenemez. Dil mevzusu da başka dert. Daha çok okumak için kamçıladı beni o başka tabi. Kitapta herkesin alacağı çok şey var ama daha ziyade sosyal bölümlerde okuyan öğrencilerine yönelik tavsiyeler var. Gezilecek yerler okunacak kitaplar hep tarih ile alakalı. Tek almamız gereken boş durmayacaksın alanın ne ise araştıracaksın ve yakın olacağın insanlarda seçici olacaksın sana bir şeyler katacak o insanlar.
Eğitim
Bir Ömür Nasıl Yaşanır?İlber Ortaylı · Kronik Kitap · 202065,2bin okunma
Ertuğrul Özkan
Bu benim düşüncelerim hayatımı bilmeden yorum yapmışsınız beni benden iyi tanır gibi 🙂
iLber hocaya buna yakin bir meseleyi Almanyanin Augsburg sehrinin Drei Moren hotelinde anlatmaya calismistim O da anlamamisti su anda aklima gelen sey eger hoca anlamadiysa tahmin ediyorum ki sizde anlamazsiniz zor is biliyorum . Sadece sizlere söyleyecegim devam edin yordunuz insanligi, bogdunuz, doldurdunuz soluk alacak vakitleri kalmadi. Bir yandan dinler, bir yandan ananeler, bir yandan örf ve adetler, verilen degerler, ideolojiler hep beraber makine olacagiz böyle devam edersek. Islemeyincede perte cikartiriz etten makineleri.
Rahat ol arkadasim almancada bir kelime var "funktionieren" islemek manasina geliyor türkceye cevrildiginde; yani sen bir makine degilsin herseyi yapamazsin her vakit islemek zorunda degilsin. Bazen kaciracaksin, bazen erteleyeceksin, her yere her seye yetisemezsin. Ilber amca bunu söylemeyi unutmus fena ara gazi vermis sen kendin ol yeter. Erich From'un "Haben oder Sein " diye bir kitabi var yani sahip olmak yada olmamak okumani tavsiye ederim. Yada " Tanrilar gibi olacaksin" kitabi. Kolay gelsin saygilarimla