Roger Garaudy'i uçsuz bucaksız bir çölde yolunu kaybetmiş bir gezgine benzetiyorum. Ve yolunu kaybedişi gerek yaşamı dahilinde gerekse yaşamının son safhalarında bir yitişi barındırmıyor kesinlikle. Onun 1982 tarihinde İslamiyet öncesinde karşılaştığı ve yaşamına uyguladığı birçok din ve görüş hakkında yazmış olduğu eserlerle de samimiyetini sorguladığı kesime de verdiği cevap ağırlıklı olarak bu yönde; bir arayışın içinde olduğunu ve asıl hazineyi İslamla, asıl kurtuluşu ise Kur-an' ı Kerim ile bulduğunu söylemekte. Kur-an' ı Kerim'in asıl kurtuluş olduğunu.
Gerek yazmış olduğu bu eser ki diğer eserlerine nazaran daha kapsamlı ve tarafsız olduğu görüşünde ağırlıklı olarak bir fikir birliği var, gerekse diğer eserlerinde çağrısını yaptığı asıl uyanış kendi çevresi dahil, mensubu olduğu görüşlerdeki insanlara da ulaşabilmenin asıl kaygısını taşımakta. Ve yine bu eser bu kaygıya yönelik İslamın geçmiş tarihteki başarılarının yanında yine tarafsız olarak ve bir başlangıcın, yeni bir sayfanın manasıyla felsefi ve siyasi bir tefekkürün mesajını da taşımakta.
Bizleri bizden daha iyi bilmenin kaygısına düşmüş, araştıran, sorgulayan ve İslamiyetin bugün ki koşullarını nasıl iyileştirebilirime akıl yoran, çözümler üreten bu aydın ve derin insan için Müslüman sıfatını gayrimüslimden de ziyade çok daha yakın buluyorum.
Vasiyeti her ne kadar çelişkileri barındırsa da – yakılmasını istemesi gibi – yine ölmeden önceki sözlerini bu sıfatla da bütün görüyorum:
“ Allah bir ise, bütün dünya insanlığı da aynı Tek Allah'ın kulları olduğuna göre, insanlık da birdir! Allah'ın birliğini tasdik eden insan, insanlığın birliğini de içine sindirmeli ve insan kardeşlerinin huzur ve refahı için elinden geleni yapmalıdır! Bu görevi en iyi yerine getirecek olanlarsa, Müslümanlardır. Çünkü onlar Allah'ın son vahyine sahip olma gibi bir ayrıcalığa sahiptirler. Bu ayrıcalık onlara büyük de bir yükümlülük getirmektedir. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen, bütün Müslümanlar sorumludur, vebal altındadır. "
Eseri mutlaka okumalısınız. Okumalıyız... Satır aralarında bizleri bekleyen, bildiğimiz yolları da işaret eden üstelik, nice pusula var...