HER ARAYAN BULAMAZ AMA BULANLAR ARAYANLARDIR
2019 126. kitabı
Okunma: 20 Ağustos 2019 11:23
Bir hedefi bir arayışı olan insan, azimle, sabırla ilerlerse mutlaka hedefine ulaşıyor. Belki geç de oluyor güç de oluyor ama ulaşıyor... Siddhartha bana bunu öğretti; vazgeçmemeyi. Siddhartha, düştüğü manevi boşluğu bir türlü dolduramayan, Brahmanlardan, anne ve babasından aldığı öğretilerin, sorularına cevap olamadığı, aradığı özü, 'Ben'i bir türlü bulamayan bir gençtir. Ona, bu boşlukta olduğunu söyleyen,onu arayışa yönlendiren şu sorulardı: "Neredeydi bu Ben, bu öz, bu en son nesne, et değil, kemik değildi, düşünme değil, bilinç değildi, neydi bu , neredeydi?" Ve bu Ben'i bulmak için ormanda, Samanalara katılıp bir saman olursa bulabileceğini sandı. Etme Bulma Dünyasındayız demeden, baba oğula neyi yaparsa, oğul da babaya onu yapar demeden/hiç düşünmeden babasını dinlemeyip Samanalara doğru yol alır. Ve tabi yanında dostu Govinda ile birlikte... Samanalara katılmanin yanlış olduğunu ilk başta olmasada sonrasında gerçeklerle yüzleşerek kavrar Siddhartha. Çünkü orda aslında bulmak istediği Ben'i, kendini dizginleyerek daha da kaybettiğini anlar. Ve gerçeklere açılır Siddhartha . Bir kadın ( Kamala) dan, bir kayıkçı (Vasudeva) dan ve en çok da bir Irmak'tan öğrenir Samanalardan öğrenemediğini... Öğrenir öğrenmesine ancak, çok zorlu yollardan geçmiştir Siddhartha; kadına bakmak bile onun için bir zamanlar günahken, günah öğrenmek için kadından ders alır. Dünyalığa, maddeye tamah etmezken, madde ile kumara dalar. Dünya için çalışıp para kazananlara, 'çocuk insan' diyen biri iken, dünyalık için sizlanan bı "bebek insan" olur. Bir zamanlar arayışları uğruna babasını terkeden bir "oğul" iken, oğlu tarafından terk edilen bir " baba" olur. Burada Kur'an in şu ayeti geldi aklıma: (Ankebut 29/2) أَحَسِبَ النَّاسُ أَنْ يُتْرَكُوا أَنْ يَقُولُوا آمَنَّا وَهُمْ لَا يُفْتَنُونَ "Bu insanlar, inandık deyince rahat bırakılacaklarını, sıkıntıya sokulmayacaklarını mı sanıyorlar? " İşte dünya hali; ne oldum deme ne olacam de. Yada, ne olacam da deme; samimi ol ve akışına bırak (: Roman türü kitaplar okurken, bir Bollywood veya bir Hollywood filmini izler gibi okurdum, sonu nasıl olur merak ediyorum, hemen bitsin gibi kendimle bı nevi çelişen duygu duruma girerdim. Taki geçen Turhan Yıldırım hocamdan tavsiye/tüyo alana kadar.. Şimdi okurken daha farklı okuyorum; nasıl ki leziz bir yemeği sindire sindire yiyip tadını alırsınız ya işte öyle. Bitsin demiyorum, burda ne demek istedi yazar, bana ne mesaj vermek istedi diyor, o şekilde ilerliyorum.Nesnelerin ayrı bir anlamı oluyor artık ve beraberinde çoğalan sorular... Teşekkürler Turhan hocam.. Teşekkürümü de ettiğime göre incelememe son verebilirim. Son olarak; Kesinlikle okunması gereken bir kitap. Ancak bu kitabı okumadan önce Dhammapada: Gerçeğin Yolu kitabını okumanızı tavsiye ederim. Bende çok faydası oldu. Keyifli okumalar
Siddhartha (Mini Kitap)Hermann Hesse · Can Yayınları · 201647,1bin okunma
Öncelikle teşekkür ederim. Hakikaten okuma yolculuğunuzda katkı verebildiysem ne mutlu bana. Zaten Siddhartha gibi bir romanı, yoğun felsefe içeren bir metni bütünleşerek, yudum yudum okumak gerek. Tabii ki koşarak okuyacağımız romanlar da var illa ki, her roman aynı tatta ve tarzda olmuyor. Fakat hangi kitabı okursak okuyalım, eğer yazarla empati kurulabiliyor ve özdeşim sağlanabiliyorsa o okuma yolculuğu çok daha keyifli bir hale geliyor. Böylelikle de salt okumadan, nitelikli okumaya geçiş yapılmış olunuyor. Kitaptaki kahramanlarla, kurguyla mücadele edip, kavga etmek yerine kitabı, anlatımın temposunda okumak her zaman çok daha zevkli. Okuma şeklinizi dönüştürebildiğiniz için ayrıca tebrik ederim -kolay bir şey değildir.
GONCA
Çok faydası oldu hocam, verdiğiniz taktiğin. Zaten potansiyel varmış kinetiğe dokmeme vesile oldunuz. Bilmiyorum demenin bugüne kadar birçok faydasını görmüşümdür, bu da onlardan biri oldu. Dediğiniz şekilde ilk önce hikaye kitapları okudum, komik gelebilir belki çocuk hikaye kitapları ( Samed Behrengi ) okudum bu esere başlamadan önce. Faydası oldu gerçekten. Romana -tam olmasa da- hakim olabildim.Tekrar teşekkür ederim (: