2019 18. kitabı
Hani güzel bir kitabı bitirdikten sonra kapatıp sindirmek için birkaç saniye boyunca kapağına bakıp durursunuz ya. İşte bitirdikten sonra yaşadığım tam anlamıyla buydu. Sabahattin Ali’nin yarattığı kurgusal evrende kaybolmamak, kendi bedeninizden çıkıp karakterlerinkine geçmemek elde değil. Kendimi kah Maria Puder’in yerine koydum kah Raif Bey’in yerine. Bu kadar sevmemin bir nedeni de herhalde karakterlerde kendimden parçalar bulmamdı. Raif Bey gibi ruhumu herkesten saklıyor, Maria Puder gibi de inanacak birilerini bulmak istiyorum. İşte bu noktada da Sabahattin Ali’nin karakterleri inci gibi işlemesi devreye giriyor. Özellikle gençlerin kendileriyle bağdaştırabilecekleri, zihinlerinin örtüşebileceği karakterler yaratmış. Olaylar ilerlerken kafamdaki merak hep canlı kaldı. Teker teker düğümler oluştu, ben “Nasıl, neden?” derken Sabahattin Ali sona doğru tüm düğümleri teker teker çözdü. İnsan, sevgi, yalnızlık, yabancılaşma temalarını işleyen Kürk Mantolu Madonna’nın ana fikrini Sabahattin Ali çok güzel bir şekilde açıklamış: “Dünyanın en basit, en zavallı, hatta en ahmak adamı bile, insanı hayretten hayrete düşürecek ne müthiş ve karışık bir ruha maliktir! Niçin bunu anlamaktan bu kadar kaçıyor ve insan dedikleri mahluku anlaşılması ve hakkında hüküm verilmesi en kolay şeylerden biri zannediyoruz?” Kürk Mantolu Madonna Sabahattin Ali
Kürk Mantolu MadonnaSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 2025376,2bin okunma