2019 19. kitabı
Okunma: 03 Eylül 2019 23:27
Bu eser Gabriel Garcia Marquez'e 1982 Nobel Edebiyat Ödülünü kazandırmış. Kitabın ilk cümlesi bir cinayetin işleneceğini önceden haber verse de neden işleneceği belli olmadığı için Santiago Nasar’ın neden öldürüldüğünü hemen öğrenme isteğiyle başladım. Kitap kapağında ellerinde bıçak tutan takım elbiseli ikizler ile karyolanın başucunda elinde kırmızı gül demetiyle tasvir edilen bir gelin olmasına rağmen bu kitabın bir namus cinayetinden bahsedeceğini tahmin etmiyordum. Kurgusu ilginç olan bir cinayet beklerken bakire olmadığı anlaşılınca düğün gecesi apar topar baba evine gönderilen gelin ve sonrasında kardeşlerinin namusunu temizlemek için cinayet işlemeye karar veren ikiz kardeşler bizim topraklarımızda da rastlanan olayların başkahramanı oluyor sıklıkla. Kitabın başında biraz yorulabilirsiniz sebebi bence fazla karakter olmasından. Olayın geçtiği yerdeki hemen herkese az da olsa değinmiş yazar. Cinayeti işleyeceklerini herkese duyuran katillere rağmen yaşanacağı bilinen bu felakete kimsenin engel olmayışı toplumun duyarsızlığına güzel bir eleştiri olmuş. Tavsiye ederim, keyifli okumalar.
Kırmızı PazartesiGabriel Garcia Marquez · Can Yayınları · 202595,5bin okunma