Polisiye türünün en iyi örneklerinden birini okudum. İstanbul Heybeliada doğumlu olan Petros Markaris ' in Türkçe'ye çevrili üç kitabı var. Hep elime alırdım kitapları, ama bırakırdım hemen. Elimi yakardı kitaplar, pahalıydı yani. Ama 7 lira kampanyasında gorunce, almamak aptallık olurdu. Çünkü bayağı bir bilgi sahibiydim kendisi hakkında.
Gelelim Batık Krediler ' e. Bir kere en son söylenmesi gerekeni en başta söyleyeyim. Kitabı çok beğendim. Polisiye tarzında epey kitap okudum. İnsanın aklını ayrı bir çalıştırıyor. Seviyorum yani. Bu yüzden biraz seciciyim. Bir kere harika bir kurgusu var. Kurguda mantık hatasına rastlamadım. Zorlama detaylarda gormedim.Metin çok akıcı, üslubuna bayıldım. Bölümler kısa kısa, okuru yormuyor, okuru merakta bırakan bir tarafı hep olmalı zaten polisiyelerin ki, çabucak okuyup bitirmek istesin okur kitabı.
Şimdi gelelim bir tespite. Yazarın yazım tarzı, bizim polisiyecimiz Ahmet Ümit ' e çok benziyor. Belki de , Ahmet Ümit'in tarzı Petros Marmaris'e benziyor. Baş karekter komser Kostas Haritos. Aile hayatı, arkadaşları,yardımcıları ile ilişkileri,zanlılara yaklaşımı, başkomser nevzat gibi. Hatta araba sevgileri bile aynı. İkisi de antikacı. Eğer Ahmet Ümit seviyorsanız, komşu yazarımızı, ne komşusu adam İstanbul'un yerlisi, çok seveceksiniz.
Roman özelinde bir iki kelam edelim. Konu, Yunanistan'da halı hazırda devam eden ekonomik kriz. Yunan halkının geçim sıkıntısı, maaşlardaki kesinti; ama diğer yanda bankaların zenginleşmesi. Haliyle birileri yoksullasirken birileri de zenginleşiyor. Bankacılık ve finans sektörünün dört kodaman yöneticisinin cinayetlerini araştırıyor komser Haritos.
Atina'yi bilir misiniz bilmem, ama Atina'yi sokak sokak gezdiriyor komşu. Alın size bir benzerlik daha.
Kitabı okurken bir şey fark ediyorsunuz. Türkler ve Yunanlar birbirine çok benzeyen iki ulus. Yiyip icmelerinden tütün eğlencelerine, ülkelerini yonetememelerinden geçim sıkıntısı çekmelerine kadar aynıyız. Romandaki isimleri değiştirin, Türk isimleri koyun, hiç yadirgamazsiniz. Öyle ya arada sadece bir deniz var.
Petros Markaris 'le tanıştığıma çok memnunum. Çok güzel bir okuma oldu benim için. Diğer kitabı için şimdiden sabırsızlanıyorum.
İyi günler dilerim.
Yazarın alan savunması kitabına gözüm gidip duruyordu fakat yabancı polisiye pek hazetmedigimden ancak belli başlıları okuyordum, bu kadar iyi yazıyorsa okuyayım, eline sağlık adaş