Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

"Emek" nedir?
Örneğin, ücretler yoluyla oluşturulan nedir? İşçinin yaşamı. Dahası, böylece işçinin sermayenin kölesi ol­ması, bir "meta", daha yüksek ya da daha düşük değeri, yükselişi ya da düşüşü rekabete, arz ve talebe bağlı olan bir değişim-değeri olması oluşturulur; böylece, işçinin etkinliği onun insani yaşamının özgür bir görünümü olmayıp, güçlerinin alçakça satın alınışı, tek yönlü gelişmiş becerilerinin, tek kelimeyle, "emeğinin", sermayeye yabancılaşması (satışı) tesis edilmiş olur. Bu unutulmak durumundadır. "Emek" özel mülkiyetin hayat kaynağıdır; bizzat kendi kendisinin yaratıcı kaynağı olan özel mülkiyettir. Özel mülkiyet nesneleşmiş emekten başka bir şey değildir. Özel mülkiyete ölümcül bir darbe indirilmek isteniyorsa, ona sadece bir materyal durum olarak değil ama aynı zamanda etkinlik olarak, emek olarak da saldırılmalıdır. Özgür, insani, toplumsal emek­ten, özel mülkiyet olmaksızın emekten söz etmek en büyük yanılgı­lardan biridir. "Emek', tam da doğası gereği özgür olmayan, insani olmayan, toplumsal olmayan, özel mülkiyette belirlenen ve özel mül­kiyet yaratan bir etkinliktir. Dolayısıyla özel mülkiyetin kaldırılma­sı, ancak "emeğin" ortadan kaldırılması olarak kavrandığı zaman bir gerçeklik halini alacaktır (ki emeğin ortadan kaldırılması, elbette ki, ancak emeğin bir sonucu olarak, demek ki toplumun maddi etkinliği­nin bir sonucu olarak mümkün olabilmiştir ve bunun hiçbir surette bir kategorinin diğerinin yerini alması olarak kavranmaması gerekir). Bu durumda, bir "emek örgütlenmesi" bir çelişkidir. Emeğe verilebilecek en iyi örgütlenme, mevcut örgütlenmedir, serbest rekabettir, tüm eski "toplumsal" örgütlenmenin dağıtılmasıdır.
Sayfa 96 - Nota BeneKitabı okudu
··
26 görüntüleme
Özgür Gülsoy okurunun profil resmi
Bu paragraf, kitabın en can alıcı kısmı. Engels, emek yerine emekgücü kavramını açıklamadan çok önce, Marks 1845'te, sermayenin emek üzerinden yaratıldığını ortaya koyuyor. Maalesef, bugün hala bu gerçeği görmekten aciz gruplar var, "Emek en yüce değerdir" yazıyorlar duvarlara koca koca.
Kerem Behruz okurunun profil resmi
"Man vergesse es nun." (ing. çevirisi "One is supposed to forget this.") cümlesini çevirmen "Bu unutulmak durumundadır." diye çevirmiş. Halbuki paragrafı dikkatli okuyan herkesin görebileceği gibi burada Marx unutulması gerektiğini değil, kesinlikle unutulmaması gerektiğini düşündüğü bir şeye (kapitalizm koşullarında işçinin üretici etkinliğinin onun insani ve özgür yaşamının bir görünümü olmayıp, tam tersine onun köleleştirilmesinin bir görünümü olduğuna) dikkat çekiyor. Bağlamı gözönünde tuttuğumuzda doğru çevirisi "Bu unutuluyor." veya "Bunun unutulması bekleniyor." gibi bir şey olmalı sanırım. Almancası: marxists.org/deutsch/archiv/... İng. çevirisi: marxists.catbull.com/archive/marx/wo...
Erkan Karaca okurunun profil resmi
Sendikacıların dediği ve pankartlarına yazdığı Emek en yüce değer değildir.
Özgür Gülsoy okurunun profil resmi
Halbuki koskoca sendikasın, emeğin en yüce değer denmesiyle sermayeyi övdüğünü bilmiyorsun :/
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.