·251 syf.····Okunma: 30 Ekim 2019 01:19 Sanırsam benim mütereddit etmeden mutamadiyen okuduğum ilk kitabım.Kitabı büyük bir teessür ve tecessüskar ile okuduğumu ekseri neydi,ne olacaktı,neden,niçin diyerek kahramanları tasavvur ederek kitabı bitirdim diyebilirim.
Maddi ve manevi sıkıntıların yaşattığı sorunlar,Yusuf'u hiç sevmeyen bir kayınvalide ve kızını sürekli kötü ortamlara sürükleyen bir anne.Yusuf'u evlatlık alan ve kızını canından çok seven bir baba.
**''Hayatta hiçbir şey ona kıymetli görünmemiş,peşinden koşmak,erişmek,sahip olmak arzusunu vermemişti.Etrafına daima bir yabancı gözle bakmış,hiçbir yere bağlanmak arzusu duymamış,bu yalnızlığının gururu içinde memnun olmaya çalışmıştı.Şiımdi ilk defa birşey istiyor,hem de korkunç bir şiddetle istiyordu.''
Sabahattin Ali'nin en etkileyici romanlarından biri olan Kuyucaklı Yusuf ,taşrada geçen imkânsız bir aşkın hikâyesi.Aşkın karşı konulmaz gücüyle yüzleşen ve dönüşen bir erkeğin potresi...
Bu eser yazarın 1937 yılında yayınlanan ilk romanıdır.Sabahattin Ali bu romanı 30 yaşında yazmıştır.Kuyucaklı Yusuf Aydın Nazilli kazasına yakın Kuyucak Köyünde dünyaya geldiği için Kuyucaklı lakabını almıştır.
Kitabın konusuna gelirsek;
Yağmurlu bir gecede eşkiyalar Kuyucak Köyünü basar ve Yusuf annesini,babasını kaybeder.Kan gövdeyi çoktan kaplamıştı Yusuf ıssız ve sessiz oturmuş annesi ve babasının ölümü kabullenme çabasındaydı.
***Ağlamayı bile beceremediğim gerçeği,yüreğimi apayrı dağılıyordu...
Tetkikat için köye gelen Kaymakam Salâhattin Bey,Yusuf'u evlatlık edinir.Kaymakam beyin karısı Şahin'de her ne kadar bu durumdan memnun olmasa da karşı koyamaz.Yusuf içine kapanık,konuşmayı pek sevmeyen,yiğit ve sözünü sakınmayan yalnızlığını kendisine yoldaş etmiş bir karaktere sahiptir. Kaymakamın Kızı Muazzez vardır(Kaymakamın tahini bir kaç ay sonra Erdemit'e çıkmıştır.)Salâhattin Bey ve Şahinde'nin sorunlu geçimsiz evliliklerine rağmen Yusuf çocukluğunu hep mutlu ve Muazzez'e her geçen gün duyduğu gizli aşkıyla geçirmiştir.Muazzez Yusuf'tan birkaç yaş küçüktür ve beraber büyürler.
**Muazzez Yusuf için;varlığı büyük boşlukları dolduracak mahiyette değildi fakat yokluğu müthişti...
Muazzez evlilik çağına gelir.Erdemit'in zengin fabrikatörü Hilmi beyin oğlu Şakir birgün bayram yerinde salıncakta sallanan Muazzez'e ilgi gösterir.Yusuf ise bu durumdan rahatsız olur şiddetle karşılık verir.Hilmi Bey ve oğlu Şakir Muazzez'i,Şakir ile evlendirebilmek için bir plan yaparlar ve kaymakamı kumar borcuna sokarlar.Salâhattin Bey,bu borç karşılığında Muazzez'i Şakir'e vermeyi kabul eder. Şakir,Salâhattin Bey'in evindeki küçük hizmetçisi Kübra'ya tecavüz ettiğini öğrendiği an Muazzez'i Şakir'e vermekten vazgeçiyor. Borcu Yusuf'un arkadaşı Ali üstlenir,karşılığında Muazzez'i ister ancak düğün akşamı Muazzez ile Ali evlenirken Ali,Şakir tarafından vurulup öldürülür. Hilmi Beyin zenginliğinden ve namından korkan köylüler rüşvet karşılığında olayı örtpas eder ve Şakir serbest kalır.
**Paraları var efendim,paraya karşı kimin gücü yeter ki...!
** Parası olanın ırzıda tam,namusuda!
** Hapishane ancak serseriler,köylüler ve aşağı tabakadan insanlar içindi.
**Muazzez;bu hayata daha fazla tahammül edemeyecekti,birşeyler yapmak,artık birşeylere son vermek lazımdı.
Bütün bu olanlardan sonra Muazzez,Yusuf'a aşkını itiraf eder.Ama Yusuf yaklaşamaz.Muazzez'in Şakir ile olan yakınlığını duyana kadar.
**Bir zamanlar birbirlerinden ayrılmak,birbirlerini kaybetmek ihtimalinin korkusunu çekmiş olmasalar,belki de bir birbirleri için ne kadar kıymetli olduklarını hâlâ bilmeyeceklerdi.
Ve Yusuf Muazzez'i kaçırır...(SEVEN,SEVDiĞiNi ELBETTE KAÇIRIR:))
**İkiside ne bir saat önceyi,ne de bir saat sonrasını düşünüyorlardı.
Kaymakam Salâhattin Bey,Muazzez ile Yusuf'un evliliğine karşı gelmez aksine sevinir.Yusuf ve Muazzez'i bulup Erdemit'e dönmeleri için ikna eder ve dönerler.Yusuf bir süre sonra kaymakamın yanında işe başlar. Kaymakam Salâhattin Bey,yaşlılığın ve içkinin tesiriyle iyiden iyiye yıpranıp hayatını kaybetmiştir.Yerine yeni bir kaymakam atanmıştır.Yeni kaymakamın ismi İzzet Bey'dir. İzzet Bey birgün Yusuf'u odasına çağırır ve baş parmağı olmadığı için istediği kadar uğraşsa dahi katiplik yapamayacağını söyler ve Yusuf'u Süvari tahsildarı yapar.At alıp köy,köy vergi almasının söyler.Asıl amacı Yusuf'u gözünden uzaklaştırmaktır.Çünkü yeni Kaymakam Hilmi Bey ve Şakir ile ahbap olmuş her gece evlerinde içkili ortam kurar ve müzik eşliğinde eğlenirdi.Bu yüzden Yusuf'u göze almıştır.Yusuf Muazzez'den ayrı kalmamak ve annesi Şahinde ile Muazzez'i yalnız bırakmamak ister ama maddi durumları kötü olduğu için bu işi kabul etmekten başka çaresi yoktu.Yusuf 10- 15 günde bir eve gelir sabahına tekrar giderdi,giderken Şahinde ve Muazzez'e çok az para bırakır bu duruma Muazzez'in canı çok sıkılır.Annesi Şahinde Hanım,Muazzez'i ikna eder kızını içkili ve çalgılı ortamlara sürükler.Bu içki aleminde Muazzez kucaktan kucağa dolaşır.Yusuf'a yalan söyler ama bu durumdan da çıkamaz. Yusuf şüphelenmeye başlar.Bir gün Yusuf eve gelir ve nezih bir manzara ile karşılaşır.Hilmi Bey,Şakir,Şahinde yeni Kaymakam İzzet Bey'i evinde görür. Ve sarhoş halinde olan Muazzez bölük komutanı tacizine karşı kendini korumaya çalışır. Yusuf tabancasıyla rastgele ateş etmeye başlar.Ortalık sessizleşince karısını alır ve ata binerler. Yusuf atını dört nala sürmeye başlar.Muazzez,yaralanmış soğuk,karlı,rüzgarlı bir gecedir. Koçuğunu çıkarıp karısının her tarafını sarar ve bir ağaç altına yatırır.Ortalık aydınlanınca karısını uyandırmak istemiştir fakat Muazzez ölmüştür.Heybesinden çıkardığı büyük bir bıçakla kanlı toprağı kazar. Muazzez'in sol omzunda boğazına yakın bir yerde kan pıhtısı görür,karısının cansız bedenini çukura yerleştirir ve avuçlarıyla üstüne toprak atar.Yusuf atına atlar ve atını dağlara doğru sürer.
**İçindeki bütün yıkıntılara bütün kederlere rağmen başını yere eğmek istemiyordu.Matemini ortaya vurmadan tek başına yüklenecek ve yeni bir hayata doğru yürüyecekti.
Zannımca bu hikaye böyle bitmemeliydi.Şaka gibi sonu hiç beklemediğim bir şekilde bitti ve birseyler askıda kaldı sanki.Ama üstat böyle yazmışsa diyecek bir şey yok.Okuması kazanç bir kitap tavsiye edilir.