2019 15. kitabı
Okunma: 17 Kasım 2019 21:36
Ömer Hayyam'ın aklı fikri 5 şeydedir. Birincisi şarap; şarabın kibri yok eden bir şey olduğunu ve hatta bir rubaisinde şeytanın şarap içse Allah'a karşı gelmeyeceğini savunur. Şarabın da bir ölçüsü vardır ve bu ölçüyü bildiğinden de emindir. İkincisi an'ı yaşamak gerektiğine inanır. Geçmişe saplanmayı ve gelecek için kaygılanmayı saçma bulur. Güzelliğe de hayrandır. Üçüncüsü Allah'a olan şüphesiz imanı. Cennet, cehennem, din, mezhep gereksizdir Ömer Hayyam için. Allah'a 'aramızdaki bahaneleri kaldıralım' minvalinde bir çağrıda bulunur. Ama bu dünyaya neden geldiğini, neden kendi çizdiği yoldan hesap sorduğunu sık sık sorar Allah'a. Toprağa sonsuz saygısı vardır. Çünkü hepimiz toprağa gideriz ve yapımına toprağın katıldığı toz taneleri dahil her şey bizden bir parçadır. Hepimiz aslında aynı parçadan doğup aynı yola gidiyoruz. Bir de toplumu eleştirir ki en çok kendimi orda buldum. Görünen günahları kınayan gizli günahkarları eleştirir ve kimseyi yadırgamamak gerektiğini bir tokat gibi vurur yüzümüze. Düşündürücü ve okuması zevkli bir kitap, tavsiye ediyorum.
DörtlüklerÖmer Hayyam · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202527,9bin okunma
Klasik (divan) edebiyatta şarap, içki meclisi, mey, saqi, piyale ve b. kelimeler sembolik veya mecazidir. Asla hakiki anlamında kullanılmamışlardır. Günümüz zihniyeti bunları bozduk, değiştirdik; tasavvuf bilmediğimiz için. Her şeyi somut, rasyonal ve materyalistçe yorumladık. Yoksa Ömer Hayyam'ı kim okurdu ki!?
Azize
Haklı olabilirsin. Ama kitaptaki ön sözde bazı şairlerin şarabı gerçek, bazılarının mecaz, bazılarının da zaman zaman mecaz zaman zaman da gerçek anlamda kullandığından, Ömer Hayyam'ın da bazen mecaz bazen de gerçek anlamlı kullananlardan olduğundan bahsediyor. Birkaç alıntı paylaşacağım. O alıntılarda gerçek anlamda kullanılmış gibi geldi bana. Onların üzerinde tartışabiliriz.