Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

466 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
234 günde okudu
Zalim ve zulmü işte... Ölümsüzlüğü yerin dibine batsın.
Ortaçağ Arap coğrafyacıları cennetin 4 ırmağını şöyle saymışlardır: Fırat, Dicle, Seyhun (Siri Derya), Ceyhun (Amu Derya). Seyhun ve Ceyhun arasındaki Maveraünnehir’de doğan, hayatta yolunu bulmak isterken yaptığı çatışmaların birinde ayağı topal kalan, ama hedefleri hiç küçülmeyen Timur, 1405 yılında 70 yaşında ölene kadar Asya’yı bir uzundan
Timurlenk
TimurlenkJustin Marozzi · Yapı Kredi Yayınları · 2006101 okunma
··
263 görüntüleme
Bu yorum görüntülenemiyor
Bu yorum görüntülenemiyor
Yücel Akçelik okurunun profil resmi
Timur bir bozkır hükümdarıydı ve yönettiği göçebelere hükmedebilmesi için ganimete ihtiyaç duyardı. Ganimet için de savaş gerekirdi. Ganimet biterse göçebe imparatorluklarını sürdürmek zordur. Yetiştiği coğrafyadan farklı karakterler çok çıkmaz. Hele ki halkının önemli bir kısmının Moğol olduğu düşünülürse. Cengiz Han ile karşılaştırılmasında Marozzi güzel bir ifade kullanmış ; “Evet diyor Cengiz Han’da Timur gibi yıkıyordu. Ama Timur farklı olarak yıktığını yeniden imar ediyordu.”
AkilliBidik okurunun profil resmi
Evet yazdığınız gibi ganimete askerleri için ihtiyacı var. Akıl almaz ve eşi az görülen zalimliğinin nedeni ise -yine göçebe kültürü yanında- acelesi olması. Çok ihtiraslı olduğu ve yaşarken İmparatorluğu'nu sürekli genişletmeyi hedeflediği için hep hızlı hareket etmek zorunda kalmış, gittiği yerlerde kalıcı düzenler kuramaya zamanı olmadığından korkuya ve yıkıma başvurmuş. Kitabı okurken en çok düşündüğüm konulardan biriydi; bu kadar büyük bir savaşçı ve zamanının önünde muhteşem bir zeka kısa vadeli düşünmeyip kalıcı olmayı -imar faaliyetlerinin yanında siyasi yapılanması ile de- hedeflese acaba neler olurdu diye. Hem büyük bir İmparatorluk kurmak, hem de bunu yaşarken görmek istemiş; ancak uğruna dökülen onca kana rağmen kurduğu büyük devleti maalesef çok kısa bir süre içinde dağılmış.
Bu yorum görüntülenemiyor
Yücel Akçelik okurunun profil resmi
Söyledikleriniz göçebelerde pek olan bir durum değil zaten. Asya’da bir çok göçebe imparatorluğu kurulmuş, Asya’yı istila etmişler ama hep devam eden Çin olmuştur. Çünkü dediğiniz medeniyet yapısı sadece orada var. 13./14. yüzyıllara kadar ne kadar güçlü olursa olsun Türk devletlerinin de ömrü uzun olmamıştır. Çünkü idari yapı buna izin vermiyordu. Zaten Timur Semerkant’ı başkent seçerek ve şehirler kurarak zaten Moğol yasasına göre suç işlemişti. Bundan fazlası beklenemezdi. Fethettiği yerlere hep kendi ailesinden kişileri yönetici yapmıştı ve ölünce de onun gibi gücü toplayabilecek bir veliahtı olamadı.
Bu yorum görüntülenemiyor
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.