Serenad
2019 17. kitabı
Zülfü Livaneli'nin Serenad'ını okumadıysanız muhakkak okuma listenize ekleyin. Böyle bir listeniz yoksa hemen oturup bir tane yapın ve bu kitabı da en başa ekleyin. Çünkü okumak böyle kitaplarla anlamlı... Livaneli her kitabında olduğu gibi hikayesini gerçekle yoğuruyor ve ortaya okurken insanı hem hüzünlendiren buruk bir aşk hikayesi hem de tarihin acımasız gerçekleri çıkıyor. İkinci dünya savaşı ve yaşanan acılarla ilgili bir çok kitap okudum; toplama kamplarında yapılan zulmüleri, yaşanan acıları kalbimde hissederek göz yaşı döktüm. Acının dini, dili, ırkı yoktur, Savaş her dilde aynı acıdır; bunu öğrendim. Ama Çoğumuz gibi İkinci Dünya Savaşı sırasında kendi ülkemizde de bir zulüm yaşandığını ve en acısı da bizim hükümetimizin de bunda payı olduğunu bilmiyordum. Bu kitap sayesinde öğrendim. Utandım... 24 Şubat 1942'de Nazi zulmünden kaçan 769 yahudiyi bir felakete taşıyan Struma faciasını ve onları kaderine terketmekten ziyade ölüme yollayan katilleri içim acıyarak okudum. Kitaptan tek bir alıntı paylaşacağım; ️Hiçbir iktidar masum değildir.️
Siyaset
SerenadZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 2020164bin okunma