Sadık Hidayet-Kör Baykuş
2020 2. kitabı
Zor ve yorucu bir okuma olduğuna ve anlaşılmadığına dair pek çok duyurma sahip olduğum bu kitaba "Ben ne düzeyde anlayabileceğim?" merakıyla başladım. Bunun yanı sıra Behçet Necatigil' in çevirdiği bir kitabı etkilenmeden kapattığım olmadı şimdiye kadar, bu sebepten çevirmenin Behçet Necatigil olması benim için çok belirleyici bir etkendi. Kör Baykuş, İranlı bir yazarın kalemi olması hasebiyle başlangıçta Binbir Gece Masalları' nın bir eşi idi benim için, ilginç bir büyülü dünya idi. İlerledikçe o dünyanın altında yatan psikanalitik nitelikteki sebeplerle karşılaşmak ve yazarın temelde saplandığı bir olayın, aslında olay kelimesini biraz açmak gerekirse temelde saplandığı cinsel gücünün, bütün hayatında buhranlı düşüncelerle ve davranışlarla karşılık bulması kesinlikle çok insani idi. Benim için, intihar eden sanatçılar çoğunlukla dikkate değer işler yapmışlar ya da bunun için çabalamışlardır dünya hayatında. Sadık Hidayet' in trajik sonu beni bu hikayeye, bu buhrana daha da inandırdı demek doğru olur.
Kör BaykuşSadık Hidayet · Yapı Kredi Yayınları · 202636,6bin okunma