ABD'den dünyaya yayılan bir soy ismin hikayesi anlatılıyor. O soy isim Rockefeller'dir. Kitabın içinde çok sayıda konu başlığı var ve hepsi de birbirinden değerli; çoğu da birbiriyle bağımlı. Dev bir imparatorluk ve aile de öyle kolay kolay anlatılamaz. Tüm sektörlerde doğrudan veya dolaylı bir şekilde bu ailenin bir bağı olabiliyor. Gazeteci Ali Kuzu da bizlere Rockefeller ailesini ve iş yaşamını anlatarak, görünenin arkasındakileri 436 sayfada göstermeye çalışıyor.
Notlar: Yazar bazı yerlerde konuyu pekiştirmek için örnek anlatırken bir gazeteye atıfta bulunuyor ama o gazetenin tarihi yok.
Kitabın son sayfalarında yararlandığı kaynaklar toplu bir şekilde verilmeye çalışılmış ama bazıları eksik.
Bu yazılar yazarın bir gazetedeki yazılarından derlenmiş olabilir. Örneğin, kısaltmalar doğrudan yazılmış ama bunların çoğunun açıklaması yok. Bir yerde parantez içinde açıklama yazılsa yeterli olurdu.
Çok sayıda dipnot eklenecek konu ve kavram var. Bunlar düz olarak geçiştirilmiş. Bu da daldan dala gibi olmuş.
Yazarın kendi görüşleriyle, gazete sayfalarından ve internet sitelerinden kopyalayıp derledikleri iç içe geçmiş durumda. Bu durumda bu görüşleri yazar mı söylüyor yoksa alıntı yaptığı (kapalı) kişiler mi söylüyor?
Rockefeller kitabı adı altında her şeyi eklemek gereği hissetmiş. Ama bunların bir kısmı başlı başına bir kitap konusu. O yüzden de tam bağlantı kurulduğu söylenemez, ama sayfa sayısı artmış.
Çeşitli kitap ve gazetelerde ki yazılar olduğu gibi verilmiş. O konunun önü ve arkası verilmediği için bütünlük sağlanamayan yerler var.
Ama derli toplu bir kitap okumak isterseniz yine de okunabilir, tavsiye ederim.
Okuduğum kitap, 7. baskı, Mart 2016 tarihlidir.
Bu kitabı 8 - 15 Kasım 2019 tarihleri arasında okuyup inceleme yazısı ise 24 Şubat 2020 tarihinde