Puan vermedi·128 syf.····Okunma: 01 Mart 2020 20:27 Niccolò di Bernardo dei Machiavelli, İtalyan düşünür ve devlet adamı. Tarih ve politika biliminin de kurucusu kabul edilir. Niccolò di Bernardo dei Machiavelli bu kitabında, bir hükümdar da olması gereken nitelikleri ve yönettiği ülkeyi nasıl yönetmesi gerektiğini anlatmakta.
Bunu yaparken hükümdara öğütler vermeyi de ihmal etmez. En çarpıcı olan ise; hükümdarın duygularını yok sayarak, gerektiğinde acıma hissini bile yok sayarak devleti yönetmesi gerektiğini vurguladığı öğüdüdür.
Bu kitap ve Niccolò di Bernardo dei Machiavelli’nin görüşleri “Makyavelizm”in temellerini oluşturur. Makyavelizm, tek kelime ile; “Ülkeyi yöneten kişinin, devleti ve iktidarını korumak için başvuracağı tüm yolların ve bu yolda amacına ulaşmak için yapacağı her şeyin uygun olduğu”dur.
Bu anlayış tek kelime ile “Tiran”lıktır. Bu görüşlerin bana göre ahlaki hiç bir dayanağı yoktur. Kitapta geçen; “her zaman iyi olmaya çalışan bir insan iyi olmayan çok sayıda insanın arasında bir yıkıntı haline gelecektir. Bu nedenle otorite kurmak isteyen bir prens nasıl iyi olunmayacağını öğrenmeli ve ihtiyaca bağlı olarak bu bilgiyi ya kullanmalı ya da onu kullanmaktan kaçınmalıdır.” bu cümleler bile nasıl vahşi bir anlayışın önerildiğinin kanıtıdır.
Kitabı, sırf tiranları tanımak için okuyun derim. Başka bir nedenden dolayı okunamaz zaten.
Felsefe ile kalın, düşünün, Felsefe okuyun.