2020 6. kitabı
||Haruki Murakami-Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın Sonu|| • Okuduğum beşinci Haruki Murakami kitabı olmasıyla birlikte artık yazarla aramızda bir bağ oluştu. Konusundan çok fazla söz edemeyeceğim çünkü okudukça anlaşılırsa, daha iyi kavranabilecek gibi ama yine de değineceğim kısa da olsa. Okuduğum diğer dört kitabı genellikle hep 200 sayfaydı, bu yüzden şu an bu kadar kalın kitabıyla yoluma devam etmekte çok iyi oldu. • Kitap biraz değişikti öncelikle, yazar kitapta fantastik unsurları, bilim kurguyu ve distopya ile gerçekliği harmanlayıp bir roman ortaya çıkarmıştı ve okuması da çok keyifli oldu benim için. Karakterimiz bir sistemde hesapçı olan çalışan biri ama hesapçı ne derseniz böyle anlatması çok karışık gelecektir. Beyin fizyolojisi ile çok ilgilenen bir bilim adamımızla da hikayemiz bir yandan başlıyor. Başlangıçta hesapçımız çok enteresan ve garip bir yere çağırılıyor. • İlk sayfalarda okurken biz de karakter de neler olduğunu anlamıyoruz ama kitap ilerledikçe böyle kurgu da anlaşıldıkça çok daha etkileyici bir hala büründü. Ayrıca da yeniden yazarın anlatımına aşık olduğumu da belirtmek isterim. Anlatımı bana çok farklı geliyor böyle tamamıyla yazara has bir anlatıma sahip. Diğer kitaplarında olduğu gibi bu kitaptaki karakterinde de bir sorgulama hali vardı ve yazar genellikle benlik konusunu gerçekten çok güzel işliyor kitaplarında. • Bir insanın gerçek benliği ile aslında dışarıya gösterdiği benliğiyle de çok ilgileniyor. Sürekli kitaplarında hep iki farklı benlik sunuyor. Ayrıca bu kitabı okurken de baya da bilgileniyorsunuz da ama olayların ilerleyişi de, ne enteresan şeyler ya modunda ilerliyor. Açıkcası böyle fantastik, bilim kurgu ve distopya kitaplarını da sevdiğim için benim için daha da bir keyifliydi. Kendisine has olan tarzını yine burada yansıtıyordu. Kitapta iki farklı hikaye oluyor. • Birisi Haşlanmış Harikalar Diyarı diğeri ise Dünyanın Sonu aslında bu iki hikaye birbiri ile bir konuda bağlı ama onu da okudukça siz anlıyorsunuz ve o an yeniden yazar yine yapmış kendi bildiğini diyorsunuz. Karakterler ve karakterlerin diyalogları bakımından da beni yeniden hayran bırakan bir kitap oldu. Bu kitabının da böyle uzun olması da çok iyiydi, daha çok doydum karakterlere ve hikayelere. Sonu bakımından da mesela önceki kitaplarına göre daha kesin bir sona ulaşıyordu. • Bu kitabı gerçekten tamamıyla çok sevdim. Yazarın da tüm kitaplarını da alıp okuma gibi bir hedefim de gerçekleşti. Yazarın anlatımından ve onun bu değişik ama farklı kurgularından çok fazla ayrı kalamam gibi hissediyorum. Bu kitabında da +18 olarak nitelendireceğimiz sahneler yoktu. Tabii ki bahsi geçen şeyler ve karakterlerinde yaşadığı durumlar oluyor ama yazar o kısımları anlatmıyor bu yüzden bence çok rahatlıkla okuyabilirsiniz. • Yazara bu kitabıyla başlarsanız da bence yazarın o farklılığını hissedebilirsiniz. Ya da daha ince kitaplarıyla başlayıp yazarı tanıyıp da geçerseniz de bence çok sevebilirsiniz. Ne olursa olsun ama okuyun, yazar çok gerçekçi düşünceleri ele alıyor. Karakterlerin düşünceleri gerçekten çok gerçekçi oluyor. O anki duruma uygun olarak düşünebilinecek şeyler oluyor ve çok fazla hayattan olduğunu da anlıyorsunuz ama konular bakımından evet, her zaman çok sıradışı şeyler gerçekleşiyor. 5/5
Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın SonuHaruki Murakami · Doğan Kitap · 20113,387 okunma