2020 23. kitabı
Okunma: 17 Mart 2020 18:11
Hermann Hesse ne yazdıysa çağının ötesinde yazmış. "Demian" yazarın otobiyografik yansımalar içeren kitabı. Çok güzel sevgili okur, çok güzel. Bence öyle güzel ki inceleme yerine sadece bunu söylemek istiyorum: çok güzel! Bu romanın okuması kolay, fakat anlaması, içselleştirilmesi zor. Yazarın cümle içinde cümle, fikir içinde fikir anlattığı hem Hesse kalemine hakim olanlar, hem de felsefi ve biraz daha soyut anlatımlara alışkın olanlar tarafından daha net anlaşılabilir diye düşünüyorum. Roman, baş karakteri Sinclair çerçevesinde büyüme sancısını anlatıyor. Başlarken hayat hepimiz için daha keskin ve nettir. Oysaki hayat bize bunun böyle olmadığını; değişebilirliliği öğretir. Hesse bu geçişi kendinden yola çıkarak ama en önemlisi sorular sordurarak anlatıyor. Soru sormaya başlamak için muhteşem bir başlangıç. Bir alıntı ile bitireyim: "Her insanın yaşamı, onu kendine götüren bir yoldur, bir yol denemesi, bir yol taslağıdır. Hepimiz aynı derinliklerden çıkıp geliriz ama bir taslak olarak, derinliklerden çıkıp gelen bir yaratık olarak her birimiz kendi öz amacımıza varmak için uğraşıp didiniriz. Birbirimizi anlayabilir, ama kendimizi ancak kendimiz açıklayıp yorumlayabiliriz." 1000Kitap Demian Hermann Hesse
DemianHermann Hesse · Afa Yayınları · 19976,5bin okunma
Çağla Özden