2018 22. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2018 14:33
Marguerite Yourcenar, dostu Edmond Jaloux'nun tavsiyesi üzerine rüya günlüğü tutmaya başlar.Rüyaların büyük bir kısmı 27-33 yaşlar arasında görülmüş. Yourcenar bahsedilen rüyaların hiçbirinin hipnotik ya da halüsinojen bir ilaç ya da maddenin ürünü olmadığını belirtmiş. Der ki: "Gerçek rüya görürler diye adlandırdığım kişiler kendi ilaçlarını kendileri salgılarlar.Halüsinojen maddeler, iç dünyalarına kendi kendilerine giremeyen kişiler içindir." syf 114 Ama yine de bir hekim işbirliği ile bir kez olsun bir halüsinojen alıp yapay görüntülerle kendiliğinden görüntüleri karşılaştırmak istemiş.️ Okuduğum en ilginç Marguerite Yourcenar kitabı diyebilirim. Benim görüşüm, ( doğal olarak son derece kişisel bir bakış açısı bu),rüya gören kişinin yaşadığı deneyimin şairin deneyimiyle benzerlikler taşıdığıdır; rüya unsurlarının işlenmemiş halini, sonsuz sayıda çoğaltılabilecek simgesel çağrışımlarıyla bir sözlüğün sütunlarında sıralanan bayağıya da ulvi kafiyelere benzetebiliriz.Şair kelimeleri nasıl bir araya getiriyorsa, uyuyan kişi de imgeleri iyi ya da kötü kullanır.Sağır-dilsizler olduğu gibi rüya görmeyen uyurlar da vardır; bazı kişiler kötü, beylik rüyalar ya da kesintili rüyalar görürlet; rüyanın da kekemeleri ve gevezeleri vardır." syf 15
Rüya ve KaderMarguerite Yourcenar · Yapı Kredi Yayınları · 200865 okunma