Puan vermedi·518 syf.··Beğendi
···Okunma: 21 Nisan 2017 22:01 Elias Canetti'nin Körleşme'si çok sevdiğim bir kitaptır.Canetti'nin tek romanıdır ve 26 yaşında ( oldukça erken bir yaşta) yazmıştır.İlk kez 20'li yaşlarımda okumuştum.Bir etkinlik kapsamında tekrar okuma fırsatı yakaladım. Payel Yayınları'ndan okuduğum kitabın puntosu çok küçük olduğu için oldukça zorlandım.Ahmet Cemal'in 7 yıllık çalışması sonucu Türkiye'de tam da Canetti'nin Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandığı yıl olan 1981'de yayımlanır.Kitabın ilk bölümü olan "Dünyasız Bir Kafa"da ünlü bir sinoloji bilgini olan Profesör Kien'in 25000 kitabı ile birlikte yaşadığı fildişi kulesine tanıklık ederiz.Odasının pencerelerini tavana yaptıracak kadar uzaktır dış dünyadan.Kafasında dünya yoktur.Tek korkusu kör olmak olan Kien yaptığı evlilik nedeniyle dış dünyanın fildişi kulesini işgal ettiğini gördükçe, gözlerini kapayarak gezer.Bilinçli körlüğü seçer hatta bununla kalmaz, duymamayı da seçer tamamen tepkisiz bir insan haline gelir.Kitapları ile de bağlantısını keser.
İkinci bölüm olan "Kafasız Bir Dünya"da evden kovulan Kien dış dünyadadır, kötülük, riyakârlık,açgözlülüğün, nefretin hâkim olduğu bu dünyada savunmasızdır.Başlangıçta bir roman dizisi yazmayı planlamış Canetti.Körleşme için yaptığı hazırlığı anlattığı bir denemesinde “Her bir romanın ana figürü, deliliğin sınırlarına varmış bir tipti ve bu figürlerden her biri, diline ve en gizli düşüncelerine varana değin ötekilerin tümünden ayrıydı. Birinin yaşadıklarını ötekilerin yaşayabilmesi olanaksızdı" demiş.Daha sonra roman dizisinden vazgeçmiş.Her bir romanı için planladığı deliliğin sınırlarına varmış tip figürünü Körleşme'nin tüm karakterlerinde görmek mümkün.Therese Krumbholz, cüce ve kambur Fischerle, kapıcı Ptaff hatta kardeş Kien'de bile.
Son bölüm olan "Kafadaki Dünya"da kardeş Kien ve Kien arasındaki ilişki, destanlar aracılığı ile Profesör Kien'in yaşadıklarını anlatması, kardeşinin yaptığı psikolojik çözümlemeler müthiş bir okuma deneyimi sunuyor.Son bölümde kitle üzerine sağlam bir bölüm var.Canetti'nin daha sonra yazacağı Kitle ve İktidar'ının ayak sesleri âdeta.
Şunu söyleyebilirim ki zordur Körleşme'yi okumak ama verdiği zevk tarifsizdir.Mutlaka okuyun derim.️