Sineklerin Tanrısı' I Okumasanız da bir şey kaybetmezsiniz I
2020 6. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2020 16:34
Elbette koskoca bir yazarı eleştirmek bana düşmeyecektir, sadece nacizane fikirlerimdir. Öncelikle şunu söylemeliyim ki okumasanız bir şey kaybedeceğinizi düşünmüyorum. Kitap sitelerinde en çok okunanlar listesinden düşmemesine rağmen sadece abartı olduğu sonucuna vardığım bir eser. Nedenlerini şu şekilde belirtmek istiyorum, bir çocuk kitabı tarzında yazılan bir kitap olmasına karşın içerisinde siyasi ideolojileri karakterlere büründürmüş yazarımız, meraktan, yaratıcılıktan uzak sıkıcı bir olay örgüsü işlemiş. Konu bakımında sürükleyici diye elinize aldığınız bu eser beni hiçbir şekilde bir sonra ki sayfaya itmedi. İlk 150 sayfaya geldiğimde bırakmamak için kendimi zor tuttuğumu söyleyebilirim. Dönemsel olarak bakıldığında üstü kapalı bir eleştiri yapıldığı çok açık ve net olması aşikar ama sayfaları çevirirken karakterlere yüklediğiniz anlamları zihninizde canlandırmadıkca ,düşünüp üzerine kafa yormadıkca kimseye bir ideoloji yükleyemeyeceğiniz kapalılıkta bir eser. Beni tatmin etmeyen en önemli noktaları şunlar oldu, ilk olarak sürükleyicilikten çok çok uzak bir eser, heyecan uyandırmıyor, insanı düşünmeye sorgulamaya itmiyor, açık bir sistem eleştirisi yapıp düşünceleri pekiştirdiği de söylenemez. Örnek verecek olursak George Orwell’In hayvalar çiftliği eseri tarzında bir açıklık sürükleyicilik ve ideolojik netliği göremediğim bir eser oldu. Açık ve net bir şekilde OKUMAZSANIZ DA BİR ŞEY KAYBETMEZSİNİZ!
Sineklerin TanrısıWilliam Golding · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202597,3bin okunma
Halil
Kuyucaklı Yusufu bitirdikten sonra inceleme bile yapmamıştım ben çünkü benim de miğdem bu durumu kaldırmamıştı bahsettiğiniz kısımları bende okurken aynı düşünceleri hissettim özellikle o yusufun köylere vergi toplamaya gittiğinde evde yaşanılanların bir edebi değeri, felsefi temeli olduğunu düşünmüyorum. Etik midir bizim toplumumuz içinde asla değil, kabul bile edilemez ama eserin tutucu yanı yaşanmış olma ihtimalidir ki eser sadece bir aşkı memnu tarzında gitmemiştir. Şöyle ki orada güçlü olanın gücsüzü ezdiği bir toplumsal bir bakış açısı vardı. Aynı şekilde dünyaca ünlü Tolstoy’un Anna Karenina eserinde de Anna evli olduğu halde kont wronsky ile yatmış eşini aldatmış, çocuklarını annesiz bırakmıştır. Bu eser ise dünyaca ünlü bir eser olmasına rağmen etik midir tartışılabilir. Kısacası etik, ahlak , değer bu konular üzerine eserleri değerlendirmek bir bakıma yanlış diye düşünüyorum çünkü her topluma, her bireye göre değişiklik gösterebilen şeyler bunlar. Ama şunun da hakkını verebilirim Kuyucaklı yusuf da 100 temel eser kapsamında çocuklara okutulması da uygun değil.
Halil
Evet okumuştum mesela onu etkileyici kılan olay örgüsü ve sürükleyiciliği bir de dram olması. Elbette felsefeden çok uzak zaten her eser felsefeyle içli dışlı olacak diye bir şey yok. Ama gerçekten bu kitabın hiç ama hiç artısı yok 🙄😢
Aynı şekilde Kuyucaklı Yusuf da çok okunan bir eser, fakat felsefeden edebiyattan bir haber. Tabi bence.