2020 55. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2020 20:00
Bilmek mi daha kötü yoksa bilememek mi? Bilemedim. En iyi roman ve en iyi kısa öykü ödülü alan, sonrasında filmi de yapılan bu kitap bana, bazı şeyleri tekrar düşünüp değerlendirmemi sağladığı için yazarına teşekkür ediyorum. İnsanlar arasındaki engellerden en büyüğü kuşkusuz zekâymış. Her şeyin fazlası zarar, azı yetersiz olduğu gibi; zeki olmanında fazlası ve azı bizim için sorun yaratabiliyormuş. Çok zeki olan bir insan, diğer insanlarla iletişim kurarken zorlandığı gibi; zekâ seviyesi çok düşük olan bir insanın da diğer insanlarla iletişimi aynı derecede zordur. Buna karşın; insanların kendi zekasından üstün olanlardan korkup nefret ettiklerini ama kendi zekasından düşük olanlardan hiçte korkmayıp sevdiklerini de öğrendik. Sorgulamayan, itaat eden, bilmeyen ve çok düşünmeyen insanları daha çok severiz çünkü bize sorun çıkarmazlar. Onlara ne istersek yaptırabiliriz. Aksine bilen, sorgulayan ve düşünen insanlara diş geçiremeyiz. Bunun sonucunda belkide biz onlara itaat etmek zorunda kalırız. Kendimizden üstün zekâlı olanları sevmeyip, kendimizden düşük zekâlı olanları sevmemiz belkide bu sebepten. Bir de şunu sorgulamak gerekiyor; Zeka seviyesi düşük olan insanları kendimize eğlence yapmaya bayılıyoruz da, bunları yaparken bizden daha zeki olan insanların olduğunu hiç düşünmüyoruz. Belki üstün zekâya sahip insanlar da bizleri 'eğlence' yapıyorlar da biz farkına bile varamayacak kadar gerideyiz onlardan. Peki, bizden zeki olanlardan nefret ettiğimiz halde neden bizim 'eğlence' yaptığımız düşük zekâlılar bizden nefret edemiyor? Çünkü onlar, bizim eğlencemiz olduğuna farkına varamayacak kadar düşünemiyorlar. Bu onların suçu değil tabiki de. Ama bizler onları 'eğlence' yapabilecek kadar düşünebiliyoruz. İşte bu bizim suçumuz. #67877666 #67878949 Sonuç? Zekâ seviyesi düşük olmak bir engel değildir. Zeka seviyesi düşük olan insan engelli de değildir. Ortada bir engel varsa; bizim, onların sadece 'düşük zekâlı' olduğunu düşünemeyecek kadar gerizekalı olmamızdır. Son olarak; İnsanların kendilerini olduğundan çok daha fazla zeki göstermeye çalıştıklarını da maalesef öğrenmiş olduk. Bunun sonucunda, insanların bulunduğu konumu veya yaptığı işi bize zeki olduklarını kanıtlamaz. Demek ki insanların zeki olduklarını, onlara bakarak anlayamayız. Dolayısıyla önyargılarımızı da kırmalıyız. Tanıştırayım; Kendilerini olduğundan çok daha zeki gösterenler, gerizekalı olanların bir üst seviyesi insanlardır. • • • • Kitabı okuduktan sonra sorguladığım bazı düşünceleri sizlerle paylaştım. Sizlerde bu kitabı okursanız daha farklı, daha da güzel sorgularsınız ve daha güzel sonuçlar çıkartırsınız. Bütün incelemelerde kitabın içeriğinden gayet güzelce bahsedilmiş. Dolayısıyla içerik hakkında yazmaya gerek duymadım. Ben sizlere bu kitabı, içerikle değilde bende düşündürükleriyle tavsiye ediyorum. Fakat kitap hakkında aşağıdakileri söyleyebilirim. Üslubu çok farklı ve güzel. Daha önce bu tarz anlatıma sahip bir kitaba rast gelmedim. Konusu da çok farklı ve enteresan. Kurgusu mükemmel, sayfa sayısı uzun olmasına rağmen çok hızlı okutturdu kendini. Gerçekten çok güzel hikayeydi. Charlie'yi sizde çok seveceksiniz. Ben şahsen ona çok üzüldüm. Mesajı da gayet açık olan bir kitap. Tavsiye edilmesi kesin olan bu kitabı sizlerde kesin okumalısınız. Tabi ki Algernon'a Çiçeksepeti'nden bir çiçek yollarsınız artık. Saygılarımla...
Algernon'a ÇiçeklerDaniel Keyes · Koridor Yayıncılık · 202536,4bin okunma
··1 alıntı·
2 +1'leme
20bin Gösterim
Bu kitabı bitirdikten sonra hemen burdan incelemelere bakıyorum kitabın felsefesine benim açımdan bakan var mı yada başka açılardan değerlendiren göremediğim atladığım başka alımlar var mı diye. sizin yorumlarınız değerlendirmeniz gerçekten kitabı okurken hissettiğim üzerinden düşündüğüm duygularıma tercüman olmuş durumda kaleminize sağlık 🙏
Kitabı şimdi bitirdim, kimler neler yazmış diye bakmak istedim. Çok güzel bir inceleme olmuş, duygularıma tercüman.. Kaleminize sağlık 💫
Teşekkür ederim. 🙏
Çok daha fazla okunmayı hak eden bu kitap için böyle güzel bir inceleme yazdığınız için teşekkürler, emeğinize sağlık
1000okur
Evet bende ona şaşırdım. Bu kadar güzel bir kitabın okunması neden az diye. Daha fazla okura ulaştırmak lazım. Teşekkür ederim yorumunuz ve paylaşımınız için.🤗🙏🏻
"Kendilerini olduğundan daha zeki gösterenler, gerizekalı olanların bir üst seviyesi" demişsin. Fazlaca iyi niyetli buldum. En gerizekalı insan tipinin, kendi zekasıyla başkalarını ezmeye çalışan insanlar olduğu kanaatindeyim. Eline sağlık..
1000okur
Öyle derken biraz düşündüm yanlış anlaşılır mı diye ama sonradan genelde okumadan beğenildiği için fikrimi bozmayayım, olduğu gibi yazayım dedim abla. Çok teşekkür ediyorum güzel yorumun için🙏🏻😇
sizi en çok etkileyen kitabın hangi bölümüydü
1000okur
Charlie'nin zekası ilerlediği zaman, eski halindeyken onunla dalga geçtiklerini anladığı bölüm beni çok etkiledi.