Merhaba sevgili okurlar…
aslında bazı kitapların incelemesi biraz zordur çünkü o kadar geniş dünyalar barındırırlar ki içlerinde insan nerden başlayacağını nerde bitireceğini kestiremiyor bazen, evet her kitap geniş bir dünyadır tabi ama kabul etmek lazım bazı kitaplar bu konuda çok iyidir…
Butimar kitabını tesadüfen okudum aslında kitaplıkta Semerkant kitabını ararken gözüme takıldı merak edip okumak istedim. Semerkant kitabını da bulamadım tabi neyse o ayrı mesele:)
Butimar kitabı 2015 te yayımlanmış ismini de efsanevi kuş olan butimar kuşundan almış, aynı yıl içinde yılın en iyi roman ödülünü almış bu güzel kitap. Bana göre çok daha ödüle layık ve şu an okunduğundan çok daha okunmayı hak ediyor çünkü bu güzel kitabın hissini herkes yaşayıp, okumalı ve tatmalı diye düşünuyorum. Şöyle bir eleştirim var aslında bence kitabın arka kapak tanım bülteni daha dikkat çekici yazılıp basılabilirdi tanım bültenini içerikteki güzelliğe çok yakıştıramadım. Çok daha dikkat çekici yazılabilir di.
şimdi Kitabı okuduğunuz zaman yani ilk başladığınız zaman bir psikiyatrın hayatını, anılarını okuyacağınızı falan zannediyorsunuz ama kitabın birkaç sayfasını okuyup ilerlemeye başladığınız zaman bambaşka bir dünyada buluyorsunuz kendinizi ve geçmişe gidiyorsunuz zaten kitabın en haz veren kısmı da orası, orda dostluğa, aşka, tarihe çok yoğun bir biçimde şahit oluyorsunuz kitabı okurken Yusuf ile butimar aşkını, behzad ile yusufun dostluğunu o kadar hissttim ki soluksuz bir şekilde okudum o kısımları ve Ordaki duygu yoğunluğunu anlatmam biraz zor.
Kitabı okuduğumuz zaman, şuna da şahit oluyoruz, bazı isteklerin bazı tutkuların insanı içine çeken şeyin, insanı nasıl yok ettiğini o kadar iyi anlıyorsunuz ki Yusuf'un simya tutkusu bunu çok iyi gözler önüne seriyor zaten.
Burada yazara hem övgüm hemde sitemim var öncelikle anlatımı çok içten ve sade tabi genç yaşta böyle bir eser yazmış olmasıda ayrı bir başarı, ama biraz sitemim de var çünkü o kadar çok soru bıraktı ki aklımda. "Belki bir gün sorularımı sorma fırsatı bulurum kim bilir."
Evet sevgili dostlar. Butimar sizi bekliyor çoğu duygu yazıya aktarılamaz maalesef onun için kendinizin okuyup ve benimde anlatamadıklarımı sizin hissetmeniz lazım.
Bu güzel kitabı için yazara teşekkür ediyorum, butimarı okunacaklar listelerinin başına almayı unutmayın.
Sevgiyle kalın, iyi okumalar:)