2020 9. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2020 23:47
Okunmamış Stefan Zweig kalmasın diyerek, Zweig kitaplarını okumaya devam ediyorum :) Gömülü Şamdan , gerçek bir olaydan esinlenerek yazılmış bir kitap, daha doğrusu yazarımız sonunu kendi hayal gücüyle tamamlamıştır. Yahudiliğin önemli simgelerinden olan Menora yani 7 kollu Şamdan ve bu şamdanın korunması için fedakarlık ve özveri ile hayatlarını sürdüren Yahudilerden bahseden Zweig, Yahudi kültürüne bağlılığı o kadar güzel anlatmış ki... Kitabı okurken insanların dini ya da kültürel anlamda kimi nesnelere atfettikleri değerleri sorgulama fırsatım oldu. Yahudilerin kutsal emaneti Menora'yı yani 7 kollu Şamdan'ı Roma'yı yağmalayarak diğer kıymetli eşyalarla birlikte alıp götürürler. Kutsal emanetlerini geri almak isteyen Yahudi cemaatinin yaşlıları ve o günlerdeki olaylara şahit olması ve gelecek kuşaklara aktarması için yanlarına aldıkları yedi yaşında Benjamin ile şamdanı yitirirler. Benjamin asla pes etmez. 88yaşına gelmesine rağmen hala kutsal emanetlerini onun alması gerektiğini ve almadan da Tanrı'nın onu bu dünyadan almayacağını anlamaya başlar. Bu yüzden şamdanı geri alabilmek için Bizans İmparator'una yalvarmak üzere yola çıkar. Ancak İmparator, Kudüs'teki bir Hıristiyan kilisesine gönderdiği şamdan ortadan kaybolmuştur. İşte bundan sonrasını, bu güzel gerçek olayın devamını yazarımız kendi hayal gücüyle tamamlayıp bitirir.
Gömülü ŞamdanStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202217,9bin okunma