2020 22. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2020 16:40
"İnsan Olmak" uzmanlık alanı psikiyatri olan Engin Geçtan tarafından yazılmış olduğundan sadece okurken insanın ruhuna iyi gelmekle kalmayıp paragraflarda mutlaka kendinizden bir parça bulunuyorsunuz. İçindeki bölümler: Birey ve Toplum Ana-baba ve Çocuk İnsanlardan Korkmak Öfke ve Düşmanlık Değersizlik Duygusu Kaygı Sorumluluktan Kaçış Yalnızlık Ortak Yaşam İlişkisi Nevrotik Kısırdöngü Yaşam ve Ölüm Kendini Yaşamak şeklinde yazılmış. Bu nedenle evlenmeden önce veya çocuk sahibi olmadan önce mutlaka okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Bunun dışında da hukukçuların mutlaka ama mutlaka okuması gereken kitaplardan çünkü insan psikolojisini derinden irdelediği ve karşılaşma ihtimalimizin bulunduğu bir çok durumu içermesi nedeniyle karşımızdaki kişiyi anlamak açısından oldukça faydalı bir eser. Kitaptan en sevdiğim alıntı: "Eğer babam böyle olmasaydı..." gibi geçmişe dönük, ya da, "Eğer kocam şöyle olmasaydı..." gibi yaşanan zamana ilişkin sorumluluktan kaçma senaryoları sık sık kullanılırsa da kişinin kendine karşı suçlanmasını tümden ortadan kaldıramaz. "Böyle olaylar hep beni bulur!" ya da, "Gördünüz mü yine başıma neler geldi?" sözleriyle alınyazısı ve kötü talih kavramları sorumluluklarımızı görmemek sık sık kullanılan gerekçelerdir. Arada bir gerçekten kendi dışımızda oluşan nedenlerden Ötürü zorlanabilirsek de bunların sayısı kendi ürettiğimiz sorunlara oranla çok azdır. "Yine başıma neler geldi!" yerine, "Ne yaptım da başıma bu olayı getirttim!" biçiminde düşünerek kendimize farklı bir açıdan bakmaya başladığımızda bu gerçeği görebilmek pek de güç olmaz. Ancak, burada bir gerçeği de hatırlatmakta yarar olabilir: Bazı insanlar yukarıda tanımlananın tam karşıtı tutumlar geliştirir, her şeyden kendilerini sorumlu tutarak suçluluk duygulan içinde yoğrulma eğilimi gösterebilirler ki, bu da sorumsuzluktur. Yapılması gerekeni yapmak yerine, sürekli kendini lanetlemek de bir uyuşturucu olarak kullanılabilir.
Eğitim
İnsan OlmakEngin Geçtan · Metis Yayınları · 202533,4bin okunma