2020 13. kitabı
Okunması gereken Diyarbakır’ı Ermeni(Hay) kalemiyle anlatan harika bir anı-roman ‘’Mıgırdiç Margosyan/ Tespih Taneleri’’ Tespih tanelerin gibi dağıtılan Ermenilerin hayatta kalmak için dinlerinden, dillerinden, kültürlerinden vazgeçirilerek yaşamak zorunda oldukları hayatlarından kendimizden bir parça buluyor olmamız ne kadar garip. Sarkis’lerin Ali’lere, Ardemis’lerin Ayşe’ye Fatma’ya dönüştürülmesi.. Gizlice gittikleri Kilise yollarında kafalarına fırlatılan karpuz, kavun kabuklarıyla karşılaşan Haylar ne çok acı çekmişler geçmişlerinde.. Diyarbakır’ın dar sokaklarında, Urfa’nın balıklı gölünde, Mardin’in, İstanbul’un bilmedikleri yetimhanelerinde Patrikhanelerinde ne acı bir yaşam savaşı vermişler.
Kültür-Sanat
Tespih TaneleriMıgırdiç Margosyan · Aras Yayıncılık · 2000239 okunma
Anadolu'da yaşayan Türk ve Ermeni toplumlarının günümüze uzanan ilişkilerini merkeze alan metinlere ilgim çok büyük. Yaşanılanlarin duygusal etkileri daha çok ilgimi çekiyor. Zaven BİBERYAN: Karıncaların Günbatımı. Gürsel Korat: Unutkan Ayna. Franze Werfel: Musa Dağ'da Kırk Gün. Romanlarından sonra listeme Tespih Taneleri de şimdi girdi. İncelemenizi ilgiyle okudum. Yüreğinize sağlık.
Gamze
Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim ☺️ keyifli okumalar dilerim 🌸