···Okunma: 27 Nisan 2020 03:29 Eser: Türk Destanları
Yazar: Harun Yiğit
Yayınevi: Gelişim Sanat Yayınları
Sayfa: 176
Harun Yiğit'in eserine Mustafa Ceylan bir önsöz yazarak eser başlamıştır. Eserin ilk destanı Yaratılış Destanı olmuştur. Yaratılış Destanı ile ilgili anlatımında yazar dini söylemleri ile ön plana çıkmıştır. Hem dini hem de tarihi bir itina ile yazılan anlatım sürükleyici ve sıkılmadan okunacak bir özellikte yazılmıştır. Her destan anlatımı içinde kendine has akrostiş oluşturulmuştur.
İkinci destan ise, Şu Destanı'dır. Bu destanda ise İskitler ile ilgili bilgiler içeren bir anlatım tarzı oluşturulmuştur. Şu Destanı da akıcı sıkılmadan okuyacağımız tarihi içerikli bir üslupla yazılmıştır.
Üçüncü destan ise, Alp Er Tunga Destanı'dır. Bu destan da tarihi üslubu içinde yazılmıştır. Gerçekten üslup çok önemlidir. Çünkü sıkılmadan okunacak tarzdadır. İskitlerin Persler ile mücadelesi anlatılmıştır. Firdevsi'ye atıfta bulunulmuştur. Okunması zevkli bir destansı anlatım içinde okuyacaksınız.
Dördüncü destan ise, Oğuz Han Destanı'dır. Bu destanda da Oğuzların ortaya çıkışı tarihi içeriği ile anlatılmıştır. Burada Oğuzların boylara nasıl bölündüğü anlatılmaktadır. Okunması yine kolay, zevkli ve üslubu çok güzeldir.
Beşinci destan ise, Ergenekon Destanı'dır. Bu destanda da aşina soyunun ergenekon yurduna nasıl konduğu, yolun ne kadar kötü olduğu, nasıl çoğaldıkları ve demiri nasıl eriterek tekrar tarih sahnesine çıktıkları ve destanı nasıl oluşturdukları mükemmel anlatılmıştır.
Altıncı destan ise, Bozkurt Destanı'dır. Bu destanda ise bir çocuğa bir kurdun nasıl bakıp onu nasıl beslediği, nasıl büyüttüğü, bu çocuğun zamanla büyüyüp evlenip çoğaldığı ve bölgesine egemen olması yine tarihi üslup içinde anlatılmıştır.
Yedinci destan ise, Göç Destanı'dır. Uygurlar dönemi destanı olan bu destanda ise göçün nedeni ve gelişmeleri yine tarihi üslupla anlatılmıştır.
Sekizinci destan ise, Satuk Buğra Han Destanı'dır. Bu destanda ise Türklerin İslamiyeti kabulü ve bu dine hizmeti üzerinde durularak Abdülkerim Satuk Buğra Han'ın İslamiyeti kabulü ve bu dinin Türkler arasında yayılması tarihi üslupla anlatılmıştır.
Kitabın sonuna da faydalanılan kaynakça konmuştur. Destanlarımızın okunması gerekir. Sözlü dil ürünü olan destanlar için bu eseri okumanız lazım.