Bütun alıntılar
Avustralya’nın kuzeydoğu kıyısı açıklarında normalde bir renk cümbüşü oluşturan mercanların büyük kısmı, artık hayaletimsi bir beyaz renkte. İklim değişikliğinin ve kasırgaların etkisiyle anormal derecede ısınan okyanus suyu, mercan kayalıklarının %93’ünde mercan ağarmasına yol açtı. Bu olay, mercanların kendi dokuları içinde yaşayan ve ortamın aşırı ısınmasıyla toksik bir hal alan algleri dışarı atmasıyla oluşuyor. Hâlbuki bu algler, mercanın birincil besin kaynağı ve onların yokluğunda mercanlar hastalıklara karşı daha savunmasız kalıyor 6 Bu ilaç, kanseri yağa dönüştürüyor Agresif kanser hücrelerini zararsız yağa dönüştürebildiğinizi hayal edin. İsviçre’deki bilim insanları fareler üstünde yürütülen yeni bir çalışmada bunu başardıkları iddiasında. Belli kanser hücrelerinin metastaz sırasında sergilediği “plastisite” yani uyum sağlama özelliğinden faydalanan araştırmacılar, farelerdeki meme kanseri hücrelerini yağ hücresine dönüşmeye ikna edebildi. Bilim insanları bunu, her ikisi de ABD Gıda ve İlaç Yönetimi (FDA) tarafından insanlar üstünde kullanılması onaylanmış iki ilacın bileşimiyle başardılar. Tedavi tüm kanser hücrelerini yağ hücrelerine dönüştürmediyse de kanserin vücudun başka kısımlarına yayılmasını önledi. Çalışma henüz emekleme aşamasında ve bu bulguların insanlara ya da kanserin başka çeşitlerine uygulanıp uygulanamayacağı belirsiz. Öyle olsa bile, araştırma FDA’nın hâlihazırda onaylamış olduğu iki ilaçtan yararlandığı için, araştırmacılar Cancer Cell dergisinde yayımlanan makalelerinde, bu bulguların insanlar için de geçerli olma “olasılığının bulunduğunu” belirtiyorlar. 11 Egzersiz, Parkinson hastalığını yavaşlatıyor Colorado Üniversitesi araştırmacıları egzersizin faydalarını Parkinson hastalığı belirtilerindeki azalmayla ilişkilendirdiler. Bu nörolojik hastalığa belli nöronların ölümü yol açıyor ve hastalığın değişmez işareti de beyinde alfa sinüklein proteininin birikmesi. Fareler üstünde yapılan deneyde, tekerlekte koşan farelerin alfa nükleğinin “kümelenmesini” önleyen ve böylece Parkinson’un fiziksel etkisini yavaşlatan DJ-1 koruyucu proteinini kodlayan bir genin ifade edildiği görüldü. 14 Batı dillerinde Samanyolu’na “Sütlü yol” denmesinin sebebi, yıldızların süte benzediğini düşünen Latin ve Yunan gökbilimciler. 19 Vücudun en büyük ve en hızlı gelişen organı olan deri, 4 milyon civarı algı reseptörüne sahip. 33 Dokunmak stres düzeyini azaltıyor ve mutluluk hormonu oksitosin salgılanması için sinyal veriyor. 35 Dokunsal teknoloji çevrimiçi alışverişte müşterinin kumaşların dokusunu hissetmesi için kullanılabilir. 37 Lewis Pugh, 2007’de Kuzey Kutbu’nda sadece deniz gözlüğü, bone ve mayoyla yaklaşık 20 dakika yüzdü. 39 Geçtiğimiz yüzyılda, insan tarihinin 250.000 yılının toplamından daha fazla değişim yaşandı. 50 Râzî ve hastane denemesi Irak, 10. yüz Ebu Bekir Muhammed bin Zekeriya el-Râzî ya da batıdaki adıyla Rhazes hünerli bir hekimdi ve Bağdat’a inşa edilecek bir hastanenin konumunu belirlerken yepyeni bir yaklaşım sergilemişti. Halife el Muktedi’nin şehre inşa edilecek yeni hastanenin yerini belirlemekle görevlendirdiği Râzî, bunun için et kullandı. Şehirdeki potansiyel noktalara et astırdı ve birkaç gün öylece bıraktı. Hastanenin yapılacağı yer olarak da etlerin en az çürüdüğü yeri seçti çünkü buranın en temiz yer olduğunu düşünmüştü. 56 En uzun denizaltı görevi 11 ay sürdü ve mürettebat su altında 4.700 saat geçirdi 75 Böcek kovucular nasıl çalışıyor? Böcekler bizim yaydığımız şeylerdeki (mesela ter) kimyasallara veya verdiğimiz karbondioksite gelir. Böcek kovucular bu kimyasalları maskeleyerek böceklerin koku “duyusunu” karıştırır ve sizi saptamalarını zorlaştırır 93 JÜPITER, GÜNEŞ SISTEMI’NDEKI TÜM DIĞER GEZEGENLERIN TOPLAMININ 2,5 KATI KÜTLEYE SAHIP 98
Bilim