2020 19. kitabı
||Suç ve Ceza-Dostoyevski|| • Suç ve Ceza çok fazla bilinen bir klasik ve de hala okumadığım için de hep bir suçluluk duyuyordum. Bu yüzden tam da bu karantina döneminde, hiçbir şey yapmıyorken okumalıyım dedim. Nedense ama böyle çok seveceğimi düşünmüyordum. Gerçekten kitabı beklediğimden ve de düşündüğümden daha da çok sevdim. Kitapta ne okuyoruz, bir cinayet işleyen karakterimizin ruhsal durumunu okuyoruz ve bunun neticesinde yaşadığı kuşkuları ve ruhsal bozuntularıyla birlikte çevresinde gelişen olayları okuyoruz. • Bu konuda beni çok etkiledi, çünkü yazar çok iyi bir şekilde tasvir ediyordu. Klasiklerde de en sevdiğim yan da bu oluyor. Yazarların gözlem gücü çok güçlü oluyor. İnsanların o durumdaki anlarını, ruhsal durumlarını o kadar iyi dile getiriyorlar ki, okurken gerçekten de siz de sanki o karakterle bu duyguları hissediyormuş gibi hissediyorsunuz. Bu yüzden de okuması benim için çok keyifli oldu. İnsan ilişkilerine de çok güzel değiniyordu. Aynı zamanda yoksul tabakanın da durumunu çok iyi bize aktarıyordu. • Rusya’nın o dönemdeki toplumsal tabakasını bize güzel lanse ediyordu. Aynı zamanda genel olarak insanları hep ikiye ayırıyordu. Mesela sıradanlar ve olağanüstüler gibi ya ya da başka bir ikili ayrım daha yapmıştı ama şu an hatırlamakta güçlük çektim. Bunun gibi kavramlarla da yaptığı gözlemleri çok iyiydi. Karakterler bakımından da her bir karakterin önemli bir rolü oluyordu. Rastgele tanıştığı bir karakterin bile önemini ilerleyen sayfalarda görebiliyorduk. • Yazar suçlu psikolojisini çok iyi işlemişti. Birinin birini öldürdüğündeki yaşadığı durumu, yaşadığı tüm kuşkuları ve kuruntuları... her bir şey de kendi hakkında mi konuşuluyor diye endişeye düşmesini, sürekli bir tetikte olma durumunda kendi akıl sağlığını kaybedebilecek kadar bunların yoğun olmasını çok güzel işliyordu. En çok hayran kaldığımda bu oldu benim. Okurken neredeyse hiç sıkılmadım hep bir heyecan ve merakla okudum. Kitaba karşı çok iyi bir yorum olmadı ama kendi görüşlerimi açıkladığım bir yorum oldu. Mutlaka da öneririm kitabı, bence de en çok bilinen klasiklerden biri olma unvanını hak ediyor. Dostoyevski’yi de okumaya devam edeceğim çünkü diğer kitaplarını da çok seveceğime dair bir hissiyat var. 5/5 Suç ve Ceza Fyodor Dostoyevski
Suç ve CezaFyodor Dostoyevski · Can Yayınları · 2025194,3bin okunma