Kırmızı Saçlı Kadın.
2020 13. kitabı
Kırmızı Saçlı Kadın, Orhan Pamuk. Açık olacağım ve de direkt konuya gireceğim bu sefer. Kitabı pek beğendiğim söylenemez ama "Kitap kötü müydü?" diye sorsanız da evet cevabını alamazsınız benden. Beğenmek ve beğenmemek arasındaki ince çizgide soluklanıyorum bu kitabı okurken. Bir tarafım, kitabın aslında çok güzel noktalara değindiği ve yazarın layıkıyla kelimelere döktüğü konusunda hemfikir iken diğer tarafım Nobel ödüllü bir yazar için biraz basit kaldığını söylüyor durmadan. Evet, Kırmızı Saçlı Kadın kötü bir kitap değil ama Şeker Portakalı'nda olduğu gibi büyük -belki de daha da büyük- bir beklentiyi ne yazık ki taşıyamadı. Zaten kitabı tam anlamıyla beğenmememin sebebi, kuvvetle muhtemel, beklentimin yüksek olması ve her sayfayı okuduğumda doyumsuz bir şekilde daha fazlasını aramam olabilir. Kitabın sonu tahmin edilebilir bir şekilde bitiyor ve bu da beni hayal kırıklığına uğratan nedenlerden biriydi. Daha çarpıcı ve daha beklenmedik bir son bekliyordum Orhan Pamuk'tan. Böyle bir son belki de, kaldığım o araftan diğer tarafa doğru adım atmamı sağlayabilirdi. Kitapta beğenmediğim yerler olduğu kadar beğendiğim yerler de oldu tabii ki. Batı'nın ve Doğu'nun iki temel efsanesi üzerinden babalar ve oğullar konusunun anlatılması benim çok hoşuma gitti, kitabın değerini gözümde yükseltti. Ayrıca kitabın başında yer alan İstanbul tasvirleri de oldukça hoş idi zannımca. Yazarın bu kitabını beğenmemiş olmam, yüksek beklentilerimden mütevellit olsa da akıllanmamış bir şekilde diğer kitaplarını da yüksek bir beklenti ile okuyacağım. Ve bu sefer beklentimin karşılanacağını umuyorum. Sağlıkla kalın. Kırmızı Saçlı Kadın Orhan Pamuk
Kırmızı Saçlı KadınOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 202462,1bin okunma