2020 27. kitabı
Yabancı'dan birkaç saat sonra hemen elime alıp okuduğum kısa fakat ağır bir Camus eseri. 22 yaşındayken yazmış bu kitabı. Camus eseriyle alakalı şunları demiştir, "Bu kitaptan bu yana çok yürüdümse de o kadar ilerleyemedim." "Bir gün, Tersi ve Yüzü'nü yeniden yazmayı başaramazsam, hiçbir şey başaramamış olacağım." Tabii Camus bir anlamda yazamamış oluyor fakat bir anlamda da yazmış oluyor. Çünkü bu eserinde, diğer bütün eserlerinin kokusunu ve tadını alıyorsunuz, fakat çiğ haliyle. Gerçi 22 yaşındayken bile daha ne kadar pişebilir ki diyorsunuz içten içe. Özellikle 'Ruhta Ölüm' kısmında Yabancı'yı adeta hissettim. Şahsen Camus'nün her eserini ilk kez okumak için okudum, çünkü hiçbir eseri bir defa okunup rafa kaldırılacak hafiflikte değil. Ufak ufak alıntıların ilginizi çekebileceğini düşündüm. "Gene de, evet, onura gereksinimim var, çünkü ondan vazgeçecek kadar büyük değilim." sayfa 27 "Özgür bir doğanın oğlu olarak bana oldukça yabancı olan yasaklama, "bu yapılmaz" düşüncesi, bir tutsak, katı bir sanat geleneğinin hayran tutsağı olduğumdan hep aklımdadır." sayfa 27 "Gençler deneyimin bir bozgun olduğunu, biraz bilgi edinmek için her şeyi yitirmek gerektiğini bilmezler. Kendisi acı çekmişti. Bu konuda hiçbir şey söylemiyordu. Mutlu görünmek daha iyidir. Hem sonra, bunda yanılıyorsa, onları mutsuzluklarıyla etkilemek istemekle daha ağır bir biçimde aldanırdı. Siz tüm varlığınızla yaşamla ilgilenirken, bir yaşlı adamın acılarının ne önemi vardır? Konuşuyor, konuşuyor, boğuk sesinin donukluğuna gömülüyordu hazla. Ama böyle süremezdi. Hazzı bir sonuca varmak gerektiğini söylüyordu, dinleyicilerin dikkati de azalıyordu. Eğlendirici bile değildi artık; ihtiyardı. Ve gençler de her günün budalaca çalışmasına benzemeyen bilardoyu, iskambili severlerdi." sayfa 33 ''Kocasını unuttu, ama hâlâçocuklarının babasından söz eder." sayfa 42 Kitap önümde duruyor ve alıntılarım yaz yaz bitmez. Camus'nün herhangi bir kitabının rastgele bir sayfasını açın, o sayfayı işaretlemek istersiniz zaten.
Tersi ve YüzüAlbert Camus · Can Yayınları · 20197,1bin okunma