Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Otizm Farkındalığı
Ben otizmi olan bir bireyim. Otizm karakterimin yalnızca bir parçası, bir insan olarak beni tek başına tanımlayacak bir kavram değil. Benim algılarımda düzensizlikler var. Sizin günlük hayatta farkına bile varamayacağınız sıradan görüntüler, hareketler, ışıklar, sesler, kokular, tatlar ve dokunuşlar beni çok rahatsız edebilir.
·
6 görüntüleme
Epiktetos okurunun profil resmi
“Dil benim için çok zor olduğundan görsel odaklıyım. Yapmam gereken şeyleri söylemek yerine bana gösterin. Ben somut düşünürüm ve dili sadece sözcüklerin anlamına göre yorumlarım. Kendimi ifade etmekte çoğu zaman zorlanırım. Kelime haznem sınırlı, anlayış ve sabır gösterin...”
Epiktetos okurunun profil resmi
“Otizmin benim tüm yönlerimi algılamanıza engel olmasına izin vermeyin. Yapamadıklarım yerine yapabildiklerime odaklanın ve bunlar üzerinde bir şeyler inşa etmeye çalışın. Sosyalleşme ve iletişim kurma konusunda bana yardım edin...
Epiktetos okurunun profil resmi
“Otizme bir eksiklik olarak değil, farklı bir yetenek olarak bakmaya çalışın. Evet, sohbet sırasında gözlerinize bakmıyor olabilirim. Ama yalan söylemediğimi, oyunlarda hile yapmadığımı, arkadaşlarımla dalga geçmediğimi, insanlara önyargılarla yaklaşmadığımı hiç fark etmediniz mi? Ayrıca, detaycı bakış açım ve olağanüstü odaklanma kapasitemle ileride çok başarılı işler de yapabilirim. Ama sizin desteğiniz olmadan başarılı ve bağımsız bir hayat sürmem çok uzak bir ihtimal...”
Epiktetos okurunun profil resmi
Otizm spektrum bozukluğu ya da yaygın gelişimsel bozukluk, doğuştan gelen veya yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan, yaşam boyu devam eden, sosyal etkileşimde, sözel ve sözel olmayan iletişimde problemler, tekrarlayıcı davranışlar, zaman zaman uyum problemleri ve kısıtlı ilgi alanları ile kendini gösteren, karmaşık ve nörolojik bir gelişimsel bozukluk olarak tanımlanıyor. Otizmi bir çeşit yelpaze gibi düşünebiliriz. Otizmin ağırlık derecesi, otizmli bireylerin zekâ düzeyine, eşlik eden diğer rahatsızlıklara, eğitimlere verdikleri olumlu veya olumsuz tepkilere, dışarıdan bir desteğe ne kadar ihtiyaçları olduğuna ve daha birçok nedene bağlı olarak, yüksek işlevli veya düşük işlevli otizm şeklinde değerlendirilir. Günümüzde dünyaya gelen her 88 çocuktan 1’inin otizmli olduğu belirtiliyor. Bazı kaynaklarda her 50 çocuktan 1’inin otizmli olduğu yönünde bilgiler de var. Yani otizm epidemik bir durum. Erkeklerde kızlara oranla 4 kat daha fazla görülmesine rağmen kızlarda genelde daha ağır seyrediyor. Görülme sıklığı ve farkındalık seviyesi her geçen gün artan bu yaygın gelişimsel bozukluk kesinlikle ülke, ırk, kültür ya da sosyoekonomik düzey açısından fark gözetmediği gibi ailelerin çocuk yetiştirme özellikleriyle de ilişkili değil.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.