2020 94. kitabı
Okunma: 01 Haziran 2020 20:20
Önce alıntıları okuyun lütfen.. #74955250 #74957246 #74965449 Soyadını telaffuz edemediğim yazarın da bazı şeyleri telaffuz etmekte zorlandığını farkettim. Annesi tarafından kafası karıştırılmış bir çocuk olarak büyütülmüş yazar. Kitapta annesinin hastalığını ve ölümünü anlatırken, kadınlara da hayli giydirmiş. Annesinin yasını tutan bir erkek evlat bu konuda hoş görülebilir diye mi düşündü acaba? Kadınlara karşı nefretle büyütülmüş bir adamın hezeyanlarını, istemesem de bir şekilde anlamaya çalıştım. Ama bir kadının hemcinslerinden tiksinmesini bir türlü anlamlandıramıyorum. Kitabı okuyalı bir kaç gün oldu. O zamandan beri düşünüyorum bunu ve bugün uyanan bir fikir eşliğinde inceleme yapmaya karar verdim. Fikir şu: Kadınlardan nefret eden bir kadın, muhtemelen ya sevgisiz bir anne tarafından büyütüldü, ya da akıl sağlığı ile ilgili bir problemi var. En azından ben böyle düşünmek istiyorum. Alıntılardan da anlaşılacağı gibi, yazar bazen kadınların aslında erkeklerden bir farkı olmadığını, cinsiyetçi yaklaşmadan herkese insan olarak bakmak gerektiğini savunayım demiş ama pek inandırıcı gelmedi bana. Çünkü bir sonraki sayfada, yumuşatılmış söylemlerini çöpe atıp saldırmaya devam etmiş. Kadının değersizliğinin yaradılıştan değil de, erkeklerin hödükçe davranış ve bakış açılarından kaynaklandığını bir iki yerde ima etmeye çalışsa da bana yeterli gelmedi. Okurken ziyadesiyle gerildiğim bir kitap oldu. Son olarak şunu söylemek istiyorum: Kadını ikinci sınıf gören kadınlara geçmiş olsun diyelim. Bu görüşteki erkeklere de bir sorum var: Siz üstün varlıkken, hayatınızı ikinci sınıf sefil bir türle nasıl paylaşabiliyorsunuz? İncileriniz dökülmesin?! Böyle düşünen, kadınları küçümseyen ve aşağılayan erkekler, kast sistemi düsturunca sınıfları dışına çıkmadan hareket etsinler. Yanlış anlaşılmasın, genelleme yapmıyorum. Ama böyle bir güruhun varlığını kimse inkar edemez. Benim söylediklerimle de insan olacak değiller. Ama millet koca koca kitaplar yazmış, biz de bir inceleme ile içimizi dökelim. Çok mu?
Post-MortemAlbert Caraco · Sel Yayıncılık · 2020750 okunma
Alıntıları okurken sinir olduğum bir kitap. Kadınların, kadın tarafından bu denli aşağılanmasına ben de anlam veremiyorum. Aslında bu durumu çocukluğumuzda çok yaşadık. Annelerimiz erkek kardeşlerimiz için, o erkek kalk sen yap, derken bile onları yüceltmekten çok bizi aşağılıyorlardı. Sanırım kadınları ilk aşağılama kendi hemcinslerinden başlıyor. Bu durum en çok da kırsal kesimlerde yaşanıyor ne yazık ki. Emeğine sağlık.
Melike
İnşallah Sultan Hanım. Ben de sizin gibi yapıyorum. Umarım çabalarımız bir işe yarar ve zincirleme reaksiyonlarla bu kafalar değişir. Zira haber izlemekten tiksindim artık. İzleyemiyorum. Televizyonu açmıyorum bile.
Hödüklük neydi??? Bir erdem miydi?? Sjsshsjsj Çok yerinde bir inceleme olmuş ülkemizde fazlasıyla mevcut. İstisnalar da zaten üzerine alınmazlar. Ellerine sağlık devamını beklerim 😅😁😂🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼
Melike
Sağol Aslıhancım. Bir süre seksist yazar okumamayı düşünüyorum.