Gün Uzar Yüzyıl Olur ...
2020 29. kitabı
Okunma: 10 Haziran 2020 20:51
"Bu yerlerde trenler doğudan batıya , batıdan doğuya gider gelir .. gider gelirdi ..." Orta Asya'da uçsuz bucaksız bir bozkır : Sarı Özek . Trenlerin görmezden geldiği ,terk edilmiş ,öksüz bir istasyon :  Boranlı. Boranlı'da yolu kesişmiş ve burayı yurt edinmiş ,sahiplenmiş  ,kuru bir yaprak gibi oradan oraya savrulan , mutluluğu arayan iyi insanlar : Yedigey , Kazangap , Abutalip , Zarife ,Ukubala ve niceleri… Diğer taraftan dünyaya hakim olma savaşını bir üst seviyeye taşıyan ve bilimin önderliğinde uzayla ilgili çalışmalar yapan iktidar sahipleri … Kendi toprağında "yabancı" olan ,dilleri ,dinleri , kültürleri hiçe sayılan savunmasız insanların çaresizliği: "Ne zamandan beri kendi topraklarımızda 'yabancı' olduk?" Yakın dostunu mezarına sağ salim götürmek için çırpınan ve bu meşakkatli yolculukta düşüncelere dalan , anılarını yâd eden koca yürekli Yedigey'in de dediği gibi : "Düşünmek çok ağır ve işkenceli bir iştir". Kırgız - Kazak kültürünün ortak mirası : meseller ,deyimler, efsaneler , halk hikayeleri , ozanlar ,türküler ,ağıtlar… "Bu atın o attan üstünlüğü ne ? Güzel yürür , hızla gider , yol alır. Bu yiğidin o yiğitten üstünlüğü ne ? Hem akıllı, hem bilgili , erdemli." Yarım kalan sevdalar ,iç cekişler , vazgeçişler , kaybedişler ve yitip giden umutlar … Ölüme götüren iftiralar ve yetim ,sahipsiz kalan  ve her gelen treni umutla, babaları gelir diye bekleyen çocuklar … Juan Juan'ların geçmişi silen işkenceleri sonucu Mankurt'a dönüşenler ,oğlunun okuyla ölen Nayman Analar... Cengiz Aytmatov , sadece bir roman değil Yüzyıllarca okunacak ,Bir Gün'e sığdırılan çağdaş bir Manas destanı yazıyor … Hatta öyle ki siyasi nedenlerle kitaptan çıkarılan bir bölüm , Cengiz Han'a Küsen Bulut olarak ayrı bir kitap olarak yayımlanıyor. "Bu yerlerde trenler doğudan batıya , batıdan doğuya gider gelir .. gider gelirdi ..." Cengiz Aytmatov Gün Olur Asra Bedel
Gün Olur Asra BedelCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 202656bin okunma