Mutluluk ama ne ve nasıl mutluluk okuyun görün
2020 211. kitabı
Okunma: 17 Haziran 2020 21:39
Eseri anlatan özellikle de Meryem karakterini en iyi anlatabilecek alıntı "Kapıları yüzüne kapatıp kendisini ölüme yollayan o olmaz olası ailesini yenmişti. Onların kötülük dolu hesaplarını boşa çıkarmıştı." diye düşünüyorum. Yine Cemal karakterini en iyi anlatan alıntınin "Susacaklardı. İki kardeş de susacaktı. Cemal iyice biliyordu ki Yakup, onun Meryem konusundaki suçunu kimseye söylemeyecekti. Buna karşılık Cemal de Yakup'un 'istanbul'unu anlatmayacaktı." olduğunu düsünüyorum. Eserin olay örgüsü içerisinde Elif Safak'in İskender'indeki ikiz kardesleri Meryem'in hikayesini Ahmet Ümit'in Patasana'sındaki komutanin pkklilarla magarada yaşadiğı olayı da Cemal'in hikayesini andırdı bana Hikayenin sonunda Meryem'in Cemal'e para verirken söyledikleri de Aytmatov'un Cemile'sinin sonunu animsatti. Günümüz Türkiye'sinin içinden bıçak gibi geçen bu ro- manda üç kişiyle tanışıyoruz. Van gölü kıyısındaki kasabada, tecavüze uğramış olan on yedi yaşındaki Meryem, evlerinin 'izbe' denilen ambarına kilit- lenmiş durumda yazgısını düşünmektedir. İstanbul'un tanınmış profesörlerinden Harvard mezunu ve varlıklı irfan Kurudal, Boğaz'a bakan evinde yaşamını kök- ten değiştirme planları yapmaktadır. Cemal ise Gabar dağlarında PKK takibinde, ateş altında- dır. Yaşam bu üç kişinin yolunu garip bir rastlantıyla birleşti- rir ve birbirlerinin ruh fırtınalarını daha yakından tanırlar. Mutluluk hem bir dönem romanı; hem kentiyle kasaba- sıyla, istanbul'u ve Ege'siyle bugünkü Türkiye'nin tanığı, hem de anlattığı kişilerin, psikolojik derinliklerine ulaşan bir baş- yapıt. Meryem'i, İrfan'ı ve Cemal'i hiçbir zaman unutamayacak- sınız. Zülfü Livaneli, üçüncü romanı olan MUTLULUK'ta, hem kadim hem güncel olan bir konuyu ustalıkla ve nefes kesici bir sürükleyicilikle işliyor. Livaneli'nin cesaretle ve derinlemesine ele aldığı bu roman, bir Shakespeare trajedisi yoğunluğunda. YAŞAR KEMAL Amerikalı, Avrupalı ve Latin Amerikalı büyük ustaların yazmış olmaktan gurur duyacakları bir mitik şiir örneği. TALAT HALMAN
İlişkiler
MutlulukZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 202043,6bin okunma