Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Bir başka kez de Muhammed'in şöyle dediği görülür. -İçinizden kim bir MÜNKER görürse, eliyle onu değiştirsin; gücü yetmiyorsa diliyle onu değiştirsin. Buna da gücü yetmiyorsa kalbiyle kinlensin... (Bkz. Müslim, es-Sahih Kitabu'l - İman/78 hadis no:49; Ebu Davud, Sünen, Kitabu's Salat/248, hadis no:1140; Tirmizi, Sünen, Kitabu'l - Fiten/11, hadis no:2172) Buradaki "münker" in anlamı "tanınmayan, benimsenmeyen şey" dir. Demek ki Muhammed, her Müslümana şu görevi veriyor: Müslüman kişi, islam şeriatınca "tanınmayan, benimsenmeyen bir şey" mi gördü; hemen "elini", yani "yumruğunu" kullanacak. Diyelim ki yumruğu yeterli olamadı, bununla karşı çıkamadı; "diliyle" karşısına çıkacak. Kötüleyecek, kınayacak, aleyhte propaganda yapacak. Diyelim ki ortam buna da elverişli değil. O zaman da "kalbiyle" yönelip "kin besleyecek" . . . Islam toplumunun korunmasını sağlayan temel prensiplerden biri olan bu hadisteki münker kelimesi, Turan'ın dilinde çarpıtılmıştır. Münker, tanınmamıştan ziyâde çirkin, kötü şey demektir. Meselâ "inne enkere'l-asvati le-savtu'l-hamir: Seslerin en münkeri eşek sesidir.” (lokman 19) âyetinde aynı kökten ismi tafdîl olan enker, en çirkin demektir. En tanınmamış demek değildir. Çünkü eşek sasi tanınmamış bir ses değildir, herkesin tanıyıp bildiği sestir. Ama kulağa hoş gelmez,çirkin bir sestir. Işte hadiste geçen münker kelimesi, hoş olmayıp, çirkin iş anlamına gelir. Şimdi hadiste çirkin, kötü bir işin yapıldığını gören kimsenin, gücü yeterse buna engel olması, buna gücü yetmeyen diliyle bunun kötülüğünü söylemesi, eleştirmesi, buna da gücü yetmeyen, o kötülüğü benimsememesi, kalben ondan nefret etmesi öğütlenmektedir. Bu kötü bir şey midir?
Sayfa 131
·
62 görüntüleme
Fatih okurunun profil resmi
Özür dilerim ben Süleyman Ateşten alıntı algıladım. Yazdıklarım size hatırlatma olsun içindi. Yoksa tabiki metne sadık kalın onunlailgili sorun yok.
Serhat okurunun profil resmi
Önemli değil hocam ne demek
Serhat okurunun profil resmi
Münker kelimesini Dursun gibi yorumlayan kişiler de var bu konuyu işleyenler arasında. Fakat Turan Dursun da Kuran Ansiklopedisi kitabında bu hadisi işlediği yerlerin bir kısmında tıpkı Süleyman Ateş gibi "kötü şey" anlamına gelecek şekilde çeviriler yapmış. Burada dediğini orada yalanlıyor. İncelenebilir istenirse.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.