Herkes ve Hiçkimse için bir kitap.
2020 73. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2020 02:50
Kendini "filozoflar içindeki ilk psikolog" olarak tanımlayan Nietzsche, bu kitabında şiirsel bir üslupla felsefi meseleleri dile getirmiş ve kendi düşüncelerini de açıklamıştır. Incelemenin geneline inmeden başkahraman hakkında çokça bilinen bir yanlışı düzeltmek istiyorum. Başkahramanımız Zerdüşt, Zerdüştlük dininin kurucusu olan ve rivayetlere göre bazı insanlar tarafından peygamber olduğuna inanılan Zerdüşt ismindeki kişi ile karıştırılmakta. Bu yüzden Nietzche yanlışlık hakkında şöyle söylemiştir: "Zerdüşt adı ne anlama geliyor? Sormadılar bana bunu, sormalıydılar; çünkü o Iranlı'nın tarihteki korkunç benzersizliğini yapan şey, benimkinin tam tersidir. Burada konuşan ne bir peygamber ne de bir din kurucusu denen o güç istemi ve hastalık kurmasıdır." Bu bilgiyi bilerek kitaba yaklaşmanız daha iyi olacaktır. Içeriğe dönecek olursak kitap erdem, sevgi, mutluluk, yaşam gibi sürekli iç içe olduğumuz konular hakkında öyküleyici bir tarzda, sorgulayıcı, öğütleyici kısa kısa düşünce yazılarından oluşmakta. Halil Cibran'ın Ermiş kitabını okuyanlar benzerlik kurabilir. Cibran'ın Ermiş kitabı gibi öğütleyici, ufuk açan ve mesaj niteliğinde olduğu için biraz benzerlik kuruluyor ister istemez. Kitap için anlaşılması zor bir kitap olduğu söyleniyor. Ama aslında o kadar da zor, anlaşılmaz bir yanı yok. Kitabı zorlaştırmayan neden ise; bir felsefe kitabı olmasına rağmen üslubun yumuşaklığı olabilir. Yani kitapta yer yer şiirsel anlatıma yer verilmiş. Bu özelliğiyle edebi yön katmıştır. Yine de anlaşılması zor gelirse baş ucu kitabı yapabilir, her gece uyumadan bir başlık okuyabilirsiniz. Keyifli okumalar... "Ne önemi var ki benim aklımın? Bir aslanın yiyeceğini araması gibi arıyor mu bilgiyi?" -Böyle Buyurdu Zerdüşt!
Felsefe
Böyle Buyurdu ZerdüştFriedrich Nietzsche · Kum Saati Yayınları · 201547,5bin okunma