KYKLOPS
EURİPİDES
.....
Euripides,milattan önce 480'de Persler ile Yunanlılar arasında ki Salamis Deniz Savaşı'nın yapıldığı gün Salamis Adası'nda doğdu .
Melito ve Khoirini adlı iki kadınla 2 başarısız evlilik yaptı.Antik yazarları eserlerinde kadınları kötü göstermesine başarısız evlilikleri ile açıklamaya çalışırlar.
Euripides 81'inin adı bilinen toplam 92 eser yazdı. Bunların 19'u günümüze kadar ulaşmıştır.
Euripides kuşkucu ve bütün değerleri sorgulayan çağının bireyini anlatır. Onun eserlerinde trajik kurgu insanın iç dünyasında şekillenir. Çatışma bilinçle bilinçdışı arzularla ,görev arasındadır.
O dönemindeki tiyatro anlayışına farklı bakış açıları kazandırdı.
Hayatının hiçbir döneminde siyaset yapmadığı halde oyunlarında siyasi düşüncelerini sergilemekten hoşlanır. Döneminin sorunlarına vatandaş mantığı ile değil, daha çok felsefeci mantığı ile yaklaşır. Siyasi hayatta sağduyulu ve birinin olması gerektiğini düşünür.
.....
Kyklops Özet; Bu eseri kaleme alırken Homeros'tan esinlenmiştir.
Ucra bir adada yaşayan tek gözlü bir dev olan Kyklops açgözlü ,adaleti umursamayan ,kaba bir yamyamdır.
Troya Savaşı'ndan dönen Odesseus biraz yiyecek temin edebilmek için onun adasına ayak basar.Cok geçmeden Odesseus ve yanındakiler onun kölesi olur.Hepsini hepsini öldürüp yemek niyetindedir.
Odesseus tek gözlü devi yanındaki şarapla sarhoş eder. Uyuyakalan yamyamın tek gözünü kör eder böylelikle Kyklops artık ne ona ne de adamlarını zarar verebilir.
Odesseus ülkesine dönmek için yola çıkar.....